fbpx

Ako sa vyhnúť pokute na dovolenke? Na toto si daj pozor v Chorvátsku

Ilustračné foto. Zdroj: UNSPLASH/Matthias Mullie, Beren Sutton-Cleaver

Chorvátske mesto Split nasledovalo príklad Dubrovníka a rozhodlo sa zakázať prechádzky po centre starého mesta v plavkách. Pokiaľ turisti nové pravidlo nedodržia, hrozí im pokuta, informuje český portál Blesk.

„Vnútri zóny A (kultúrno-historické centrum) je zakázané byť na verejnom priestranstve v plavkách, spodnom prádle alebo bez oblečenia,“ stojí v rozhodnutí rady mesta. Trest by navyše mohli dostať aj turisti, ktorí nosia „odev propagujúci užívanie drog.“

Predpis, ktorý má v meste urobiť poriadok najmä v kultúrno-historickom centre Splitu, vstúpil do platnosti na začiatku minulého roka s pokutou 150 eur pre tých, ktorí porušia stanovy. Komunálni strážcovia budú hliadkovať v uliciach a dohliadať na dodržiavanie nových pravidiel.

A pokuty sa za nosenie plaviek mimo pláže skutočne dávajú. „Vieme o troch ľuďoch. Jeden zaplatil 25 eur, druhý zaplatil 50 eur  a ďalší zaplatil tiež okolo 50 eur. Zase bude záležať na tom, kde sa asi človek bude promenádovať, ako to bude vyzerať a podobne. Toto sú ľudia, ktorí sa ozvali na asociáciu a hovorili – oni na mňa boli zlí, pretože ma tam zastavili, ja som povedal, že si to tričko teda oblečiem, to som nemohol vedieť, oni povedali, že už to platí dávno. To je vec, ktorá platí už niekoľko rokov, tým ľuďom vysvetľujem – pozrite sa, vyzliekli by ste sa do polovice tela na Václaváku, na Staromáku, a prechádzali by si sa tam? Je to úplne rovnaký nezmysel. Po prvé mám úctu k miestnym ľuďom a po druhé mám úctu k histórii, ktorá tam je, takže rozhodne nepôjdem v plavkách,“ povedal zástupca českej asociácie cestovných kancelárií.

Veľa ľudí sa sťažovalo na to, že na plážach zdražili sprchy, podotkol ďalej zástupca ACK ČR, ale je to kvôli tomu, že návštevníci nechávali tiecť pitnú vodu bezúčelne. „Je potrebné to vysvetliť. Na pláži bola sprcha, prišiel som, otočil som kohútikom, tiekla mi pitná voda, a potom som odišiel a nechal som to pustené. A keď (Chorváti) zistili, že spotreba vody je úplne enormná, zaviedol sa tam symbolický poplatok,“ vysvetlil.

Pokuta za konzumáciu alkoholu na verejnosti je 150 eur  a za venčenie psa bez vôdzky je to 66 eur. Medzi ďalšie zákazy patrí lezenie na pamiatky, zaspávanie na verejných miestach, močenie či zvracanie na verejných priestranstvách, pohyb vo fontánach či spanie v parkoch.

Okrem už vyššie spomínaných opatrení sa v Dubrovníku rozhodli bojovať aj napríklad proti hluku kufrov na kolieskach. „V Dubrovníku sa rozhodli bojovať aj proti nadmernému hluku, ktorý produkujú niektoré reštaurácie, či riešiť sťažnosti občanov na hluk kufrov na kolieskach v neskorých nočných či skorých ranných hodinách,“ povedalo Blesk Správam české veľvyslanectvo v Záhrebe.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie