fbpx

Japonská spoločnosť na údržbu železničnej trate využíva humanoidného robota

Robot na železnici (Zdroj: Free Malaysia Today)

Západojaponská železničná spoločnosť JR West začala od začiatku tohto mesiaca na údržbu železničných tratí a ich okolia využívať humanoidného robota.

TASR informuje na základe štvrtkovej správy agentúry AFP. Hlava robota s dvojicou kamier slúži operátorovi na orientáciu a vzhľadom pripomína robota z filmu „Číslo 5 žije“ z roku 1986. Robot je súčasťou zariadenia s teleskopickým ramenom a vertikálnym dosahom 12 metrov, ktoré sa pohybuje po koľajniciach.

Robot má dve ruky s maximálnou nosnosťou až 40 kilogramov. Sú schopné držať štetce či používať motorové píly, možno ich však vymeniť aj za rôzne nástavce. Primárnou úlohou robota bude zo začiatku opilovanie konárov v okolí tratí a natieranie kovových konštrukcií farbou, uviedla spoločnosť.

Robot má v starnúcej krajine pomôcť vyriešiť problém s nedostatkom pracovnej sily a znížiť počet pracovných úrazov spôsobených napríklad pádom z výšky alebo elektrickým prúdom, dodáva železničná spoločnosť.

„Dúfame, že v budúcnosti bude možné celú údržbu našej infraštruktúry vykonávať strojovo,“ vyhlásil počas nedávnej tlačovej konferencie prezident železničnej spoločnosti Kazuaki Hasegawa. Použitie tejto technológie zároveň môže poslúžiť ako prípadová štúdia riešenia nedostatku pracovnej sily, dodáva AFP.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie