fbpx

Aká je budúcnosť umelého oplodnenia? Všetko o POKROKU sa dozvieš tu

Ilustračné foto. Zdroj: Pixabay.com

Posledné tri desaťročia priniesli stabilný nárast úspešnosti in vitro oplodnenia (IVF), pričom nový výskum sľubuje ešte vyššie čísla. Avšak prekvapujúcou prekážkou inovácie ostáva legislatíva. Čo hovoria odborníci o týchto prekážkach a čo môžu jednotlivci urobiť pre zvýšenie šancí na rozšírenie svojej rodiny?

Keď sa narodilo prvé zdravé dieťa počaté pomocou in vitro oplodnenia (IVF) v roku 1978,  znamenalo to výrazný posun vo voľbe rodinného plánovania pre páry, ktoré sa stretávajú s neplodnosťou. Zatiaľ čo miera pôrodnosti v roku 1991 bola len 8 %, klinické a laboratórne pokroky zvýšili túto mieru na 22 % v roku 2021.

Väčšina spoločností považuje vyššiu mieru pôrodnosti za pozitívny znak — a s rastúcim počtom a starnutím jednotlivcov, ktorí sa uchýlia k IVF, je na výskumníkoch väčší tlak nájsť spôsoby, ako zvýšiť jej úspešnosť.

Napriek tomu sú pokroky vo fertilizačnej technológii pomalé, a to nie len preto, že dobrá veda si vyžaduje čas. Odborníci v oblasti tvrdia, že zastarané zákony robia výskum neprimerane ťažkým.

V Spojenom kráľovstve nebol zákon aktualizovaný od roku 1990 a v Spojených štátoch zložitý systém štátnych regulácií obmedzuje možnosti výskumu.

Desaťročia stará legislatíva obmedzuje nový výskum

V 80. a 90. rokoch bol IVF technológia nová a silne stigmatizovaná. A hoci sa veľa tejto stigmy teraz zmierňuje, legislatíva vytvorená v tomto období stále existuje a bráni rýchlejšiemu a inovačnejšiemu výskumu.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie