fbpx

TÁTO obľúbená destinácia hlási PROBLÉMY. Ak sa chystáš na dovolenku, zbystri pozornosť

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Daniel Seßler, Eduardo Muniz

Leto na Sicílii sa začína stávať pre mnohých neznesiteľným. Kvôli problémom s nedostatkom vody musia miestne hotely odmietať turistov. Nemôžu im totiž garantovať, že budú mať dostatok vody na sprchu alebo na toaletu. Zúfalí turisti sa však s touto nepríjemnou správou často stretávajú až na mieste, informuje edition.cnn.com.

Predstav si to – prídeš do hotela vo tvojej obľúbenej dovolenkovej destinácii a zistíš, že sa po dlhom lete v lietadle nemáš osprchovať. A pravdepodobne sa neosprchuješ ani počas celého pobytu. Presne taká je realita na talianskej Sicílii, ktorá bojuje s neznesiteľným suchom.

Tento nedostatok vody spôsobil, že taliansky ostrov má problémy. Podľa CNN sa hotely snažia varovať turistov a často im pomáhajú nájsť ubytovanie v inej časti ostrova, ktorá nie je tak postihnutá suchom. Ani tam však nevedia garantovať dostatok vody.

„Ludia nás žiadajú o istotu ešte pred príchodom, ale my nevieme, čo im povedať,“ povedal CNN Giovanni Lopez, majiteľ jedného z penziónov na juhozápade ostrova Sicília. Práve tam inštalovali filtre do spŕch a umývadiel na úsporu vody. Hostia s tým však nie sú spokojní.

„Situácia rýchlo ovplyvňuje celý sektor turistickej ubytovacej kapacity. Riskujeme vážne ekonomické dôsledky, pretože cestovný ruch je odvetvie, na ktoré sa v tejto časti Sicílie spolieha takmer každý,“ dodal Lopez.

Vedenie ostrova preto požiadalo Rím o dotácie na dovoz vody z pevniny, ale zatiaľ neexistuje konkrétny plán, ako Sicílii pomôcť. Nie je to prvýkrát, čo sa s takýmito problémami ostrov stretáva. S nedostatkom vody bojovali už na jar. V niektorých prípadoch bola vyhlásená aj núdzová situácia.

„Približne 10 až 15 % vody je už na prídel v 55 obciach. Od pondelka 4. marca však bude prídel vody zavedený vo viac ako 93 obciach, čo postihne 850 000 obyvateľov. V niektorých prípadoch by mohol prídel dosiahnuť až 45 %,“ povedal portálu Euronews prevádzkovateľ vodárenskej spoločnosti Siciliacque Massimo Burruano.

Nedostatok vody preto nie je pre obyvateľov Sicílie ničím neobvyklým. Mnoho domov má na strechách zásobníky na zber dažďovej vody. Avšak v čase extrémneho sucha, keď neprší, to nestačí. V dôsledku nízkych zrážok klesol aj hladina jazera Rosamarina nedaleko Palerma.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie