fbpx

Trasie ťa v lietadle od zimy? Letuška vysvetľuje a radí, ako sa cítiť pohodlne

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash

Trasieš sa počas letu lietadlom od zimy? Mnoho cestujúcich zdieľa tento názor a pociťuje chlad v kabíne. Letuška vysvetľuje, čo sa skrýva za týmto javom.

Jednou z hlavných príčin udržiavania nižšej teploty v kabíne je zabránenie hypoxii, čo je stav, keď telo nemá dostatok kyslíka na úrovni tkaniva. K hypoxii môže ľahko dôjsť v teplom prostredí, najmä vo vysokých nadmorských výškach, kde je už hladina kyslíka nižšia ako na úrovni mora, píše Pravda.

Preferencie cestujúcich aj personálu

Kabíny lietadiel sú pretlakované, ale nie podľa noriem pre hladinu mora; typicky sú natlakované na ekvivalent nadmorskej výšky približne 2 kilometre. V takýchto podmienkach môžu vyššie teploty zvyšovať riziko hypoxie cestujúcich. Nižšie teploty naopak pomáhajú zmierniť riziko a zaisťujú, aby cestujúci zostali v stabilnejšom sta­ve.

Ako sa vyjadrila letuška, spoločnosti sa snažia dosiahnuť rovnováhu, ktorá je vyhovujúca pre väčšinu cestujúcich. Rýchlosť metabolizmu sa líši od človeka k človeku a kým niekomu môže byť zima, iní môžu pociťovať úplné pohodlie alebo až zvýšenú teplotu v kabíne.

Vo všeobecnosti je menej pravdepodobné, že chladnejšia kabína spôsobí nepohodlie väčšine cestujúcich ako teplejšia, čo môže viesť k prehriatiu organizmu a poteniu.

Letušky a piloti sú neustále v pohybe, venujú sa pasažierom a riadia let. Fyzická aktivita vytvára telesné teplo, a preto posádka často preferuje nižšie teploty, aby si počas svojich povinností udržala pohodlie a zbytočne sa príliš nepotili. Táto preferencia nepriamo ovplyvňuje celkové nastavenie teploty v kabíne.

Rýchle šírenie baktérií

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie