fbpx

Často ťa trápi nádcha? TIETO rady ti zachránia nos

Ilustračné foto. Zdroj: FREEPIK/pressfoto

Neustále ti tečie z nosa? Možno budeš prekvapený, ale existuje mnoho dôvodov, prečo sa to deje. Od plaču až po chladné počasie – zisti, čo všetko ti môže spôsobiť tečúci nos a ako si s týmto problémom poradiť. Tu sú najčastejšie príčiny podľa vysetrenie.zoznam.sk.

1. Plač

Keď plačeme, slzy odtekajú cez slzné kanáliky umiestnené pod viečkami očí a prechádzajú do nosovej dutiny. Tu sa miešajú s hlienom a ďalšími látkami, čo vedie k tečúcemu nosu.

2. Korenisté jedlá

Gustatorická rinitída, typ nealergickej nádchy, je často vyvolaná konzumáciou korenistých jedál. Tieto jedlá stimulujú receptory v nose, ktoré spôsobujú zvýšenú produkciu hlienu. Medzi bežné spúšťače patrí:

  • Chilli papričky
  • Cesnak
  • Kari
  • Salsa
  • Čili prášok
  • Zázvor
  • Ďalšie prírodné koreniny

3. Chladné počasie

Tvoj nos zohrieva a zvlhčuje vzduch, ktorý dýchaš, čím chráni vaše pľúca pred chladom. Studený vzduch obsahuje menej vlhkosti, čo vedie k vysušeniu dýchacích ciest a následnej zvýšenej produkcii hlienu, aby nos zostal vlhký.

4. Histamín

Pri nachladnutí telo produkuje histamín, ktorý spôsobuje zápal a zvyšuje produkciu hlienu. Tento hlien zachytáva dráždivé látky a baktérie, ktoré by mohli spôsobiť ďalšie ochorenie.

5. Ranná nádcha

Symptómy tečúceho nosa sú často najhoršie ráno. Počas noci sa v dýchacích cestách hromadia alergény, ktoré ráno spôsobujú zvýšenú produkciu hlienu, ktorý odteká, keď sa postavíš.

Ako si pomôcť pri tečúcom nose

  1. Pi veľa tekutín: Hydratácia pomáha riediť hlien, aby ľahšie odtekal.
  2. Horúci čaj: Môže zmierniť symptómy prechladnutia a chrípky, vrátane tečúceho nosa.
  3. Parný kúpeľ: Naplň misku alebo hrniec horúcou parou a inhaluj, aby si vyčistil dutiny a nosovú dutinu.
  4. Horúca sprcha: Teplo a para z horúcej sprchy pomáhajú vyplaviť hlien z nosa.
  5. Nosová kanvička: Použi teplú destilovanú vodu na vyčistenie hlienu, alergénov a nečistôt z nosa.
  6. Kapsaicín: Chemická látka v čili papričkách môže byť účinná pri liečbe nádchy a je lepšia na tečúci nos ako niektoré voľne dostupné lieky.

Tečúci nos môže byť nepríjemným spoločníkom, ale vedieť, čo ho spôsobuje a ako s tým bojovať, ti môže priniesť úľavu. Či už je spúšťačom plač, jedlo, chladné počasie, nádcha alebo ráno, existuje mnoho spôsobov, ako si pomôcť. Hydratácia, horúci čaj, parný kúpeľ alebo nosová kanvička môžu byť tvojimi najlepšími priateľmi v boji proti tomuto nepríjemnému problému.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie