fbpx

Pol milióna Slovákov stále bez vodovodu: Progresívne Slovensko kritizuje nečinnosť vlády

Jana Hanuliaková a Michal Sabo, Ilustračné foto. Zdroj: Reprofoto/Progresivne.sk, Pixabay.com

Viac ako pol milióna ľudí na Slovensku nemá prístup k vodovodu a súčasná vláda nie je schopná v tejto veci konať, hovorí poslankyňa za Progresívne Slovensko (PS) Jana Hanuliaková. Podľa nej vláda postupuje veľmi pomaly a túto neschopnosť maskuje prázdnymi frázami a sľubmi o budúcich opatreniach, informujú spravy.pravda.sk.

Hanuliaková pripomenula, že vláda na poslednom zasadnutí sľúbila, že do marca 2025 predloží národný plán budovania vodovodov a kanalizácií.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie plánuje do konca júla vyhlásiť výzvu na 29 miliónov eur. Tieto prostriedky by stačili na jeden projekt v Kolárove, kde sa na kanalizáciu pripojilo 8335 obyvateľov, alebo by pokryli 36 menších projektov ako v Gregorovej Vieske, kde sa pripojilo 146 obyvateľov. „Za 29 miliónov eur sa pripojí len zlomok ľudí bez vodovodu,“ hovorí Hanuliaková.

Poslanec Michal Sabo (PS) dodal, že aj v roku 2024 sú tu stále dôchodcovia, ktorí musia chodiť po vodu s džbánom. Často pritom obchádzajú lavičky s pripojením na internet. Sabo vyzval ministrov, aby načúvali starostom a ich špecifickým potrebám a skúsenostiam.

Hnutie PS uviedlo, že ak by pripájanie ku kanalizácii pokračovalo súčasným tempom, každý občan by mal prístup k kanalizácii až v roku 2060.

„Štátny tajomník ministerstva regionálneho rozvoja Michal Kaliňák tvrdí, že voda a kanál musia byť samozrejmosťou, nie niečím výnimočným. Pýtam sa teda, prečo ani po dvanástich rokoch vlád Smeru nemá viac ako pol milióna Slovákov a Sloveniek bezpečný prístup k pitnej vode,“ hovorí Sabo.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie