fbpx

Ako odhaliť zlodeja a na čo si dať pozor? Toto sú rady odborníka na sebaobranu

Ilustračná fotografia (Zdroj: pixabay)

Na dovolenke si človek chce hlavne oddýchnuť. Poľaví v pozornosti a nechce myslieť na zlé veci. Veľmi často je ale v mieste, v ktorom sa neorientuje, nepozná miestne zvyklosti a nevie miestny jazyk. Za takýchto okolností sa ľahko stane cieľom kriminálnikov.

Inštruktor sebaobrany Pavel Houdek v rozhovore pre portál Aktuálně.cz radí, ako predísť problémom a čo robiť, keď už sa do nejakého dostaneme.

Ako si zlodeji vyberajú v dovolenkových destináciách svoje obete? „Kriminálnici si vás z nejakého dôvodu vyberú. Typicky to je preto, že pri sebe máte väčšie množstvo peňazí alebo nejakú cennú techniku. Začnime pri peniazoch. Dobre si vyberte miesto, kde si peniaze vymeníte. Pri zmenárňach na exponovaných miestach, ako sú letiská, bežne číhajú takzvaní spotrebitelia – to sú ľudia, ktorí majú za úlohu vytipovať turistov, ktorí si menia veľkú sumu peňazí. Meňte si preto peniaze niekde, kde je to diskrétne, ale zároveň bezpečné,“ hovorí Houdek.

„Existujú triky, ktoré kriminálnici používajú stále dookola, len v rôznych variantoch. A používajú ich preto, že fungujú. Už celkom známa klasika je, že vám kriminálnici spôsobia nejakú nehodu, o čom samozrejme neviete, a potom vám ponúknu pomoc. Pod pneumatiku auta vám dajú klinec, a idú za vami. Keď po pár kilometroch zistíte, že máte prázdnu pneumatiku a zastavíte, tak akoby náhodou u vás pribrzdí ochotný vodič a začne vám pomáhať. Medzitým jeho parťák ukradne veci z auta,“ približuje nekalé praktiky zlodejov Houdek.

Zlodeji v dovolenkových destináciách však majú na svoje obete prichystané aj iné praktiky: „Z iného súdka je ponuka protislužby „zadarmo“. Napríklad pred vami vypadne čističmi topánok kefa z ruky. Spolieha sa na to, že mu ho podáte, on vám akoby z vďačnosti ponúkne, že vám zadarmo vyčistí topánky. A keď vám ich vyčistí, dozviete sa, že to stojí napríklad 50 euro. Ak by ste náhodou nechceli zaplatiť, za vami už stojí banda jeho komplicov, ktorí na vás začnú kričať a donútia vás zaplatiť. Podobne vám napríklad predavač kvetov podá jednu kvetinu s tým, že je to vzorka zadarmo. Akonáhle si ju vezmete do ruky, zistíte, že zadarmo je vlastne veľmi drahé,“ dodáva Houdek.

Čo však robiť, keď sa predsa len dostaneme do nepríjemnej situácie so zlodejmi? Pavel Houdek radí: „Nebojte sa kričať, vyvádzať, upozorniť na seba. Pripútajte na seba všetku pozornosť. O tú kriminálnici nestoja a najskôr sa stiahnu. Na druhú stranu, uvedomte si, o čo v danej veci ide, a zbytočne neriskujte.“

„Pokiaľ okolo vás stojí agresívna banda a núti vás zaplatiť alebo narazíte na ozbrojeného lupiča a chce po vás len peniaze, tak im ich jednoducho dajte. Zdravie je oveľa dôležitejšie ako peniaze,“ apeluje na ľudí inštruktor sebaobrany Pavel Houdek.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie