fbpx

Unikátny nález. Muž zo stredného Slovenska objavil zatiaľ najväčší zafír

Ilustračná fotografia (Zdroj: SME/Marcela Ballová)

Amatérskemu zberateľovi minerálov z juhu stredného Slovenska sa podaril ďalší unikátny objav. Ladislav Oravec našiel zatiaľ najväčší drahokam – zafír na našom území, informuje portál Správy RTVS.

Nepísaný kráľ lovcov zafírov našiel vlani pri hľadaní minerálov prst z pravekého živočícha tapíra. Najnovšie počas zbierania húb v kameňolome v katastri obce Gemerský Jablonec natrafil na najväčší zafír, aký doteraz našiel.

„Hríby som nenašiel, tak som sa dal do hľadania zafírov. Po asi polhodinke som zostal v nemom úžase. Našiel som nového rekordmana. Myslel som si, že tam na mieste odpadnem, keď som videl jeho krásnu farbu,“ opísal amatérsky mineralóg Ladislav Oravec.

„Je to najväčší zafír, ktorý sa kedy našiel na našom území, ale nielen na našom území, ale aj v celých Karpatoch. Je modrý. Nájsť zafír v oblasti Hajnáčky, Gemerského Jablonca je veľmi náročné,“ hovorí mineralóg z Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave Daniel Ozdín.

Nový zafír ešte nemá meno. Nálezca naň vyhlásil verejnú anketu. „Najviac lajkov a najviac komentárov je na meno Oravín,“ hovorí pán Ladislav. V Gemerskom Jablonci nezostane nález bez povšimnutia. „Vyberáme pamätník na tento zafír. Vystavíme ho na obecnom úrade,“ povedal starosta obce Gemerský Jablonec Štefan Farkaš.

Vo Fiľakove už majú niekoľko zafírov od Ladislava Oravca. „No a toto je tretí väčší a dúfame, že ešte nájde ďalšie,“ vyhlásila riaditeľka Hradného múzea vo Fiľakove Viktória Tittonová.

Zberateľa mimoriadne chvália v Maďarsku. „Hovoria, že keby je tento nález v Maďarsku, tak by ma tak finančne ocenili, že si to neviem ani predstaviť. Na Slovensku ma zatiaľ ocenili tak, že mi povedali ďakujem a tým to skončilo,“ povedal pán Ladislav.

Zafír, vyskytujúci sa v bazalte v Kostnej doline pri Hajnáčke, ktorej kataster susedí s lokalitou nad Gemerským Jabloncom, bol po prvýkrát zdokumentovaný v roku 1899 mineralógom a geológom Júliusom Szádeczkym, píše portál mynovohrad.sme.sk.

Po sto rokoch bol zafír, síce len vyvetraný v sedimentoch, opäť nájdený. O jeho publicitu sa postaral profesor mineralógie na Univerzite Komenského v Bratislave Pavel Uher. Doposiaľ najväčšími zafírmi v bazalte, ktoré boli v tejto lokalite objavené, sú spomínané modré zafíry Ladislava Oravca.

Hajnáčka je aktuálne najvýznamnejšou lokalitou tohto drahokamu v celých Karpatoch. Spolu s opálom z Dubníka sú jedinými slovenskými drahokamami.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie