fbpx

Čo ovplyvní trh práce? Je za tým výmena generácií aj starostlivosť o psychické zdravie

Ilustračná fotografia (Zdroj: Freepik.com)

Trh práce nie je ani zďaleka taký istý, ako bol pred piatimi či desiatimi rokmi. Nie je dokonca rovnaký ani v porovnaní s vlaňajškom. Významnú rolu v tom určite zohrala aj pandémia, no rovnako aj zvyšujúci sa záujem o rovnováhu medzi osobným a pracovným životom, prípadne o psychické zdravie.

Portály Exploding Topics a Happeo zverejnili rôzne štatistiky týkajúce sa trhu práce, ktoré sa zameriavajú na to, ako to vyzerá v roku 2024. Niektoré veci prekvapia viac zamestnávateľov, iné zas zaujmú zamestnancov. Každopádne ide o informácie, ktoré by ste mali poznať, pretože môžu ovplyvniť aj vás a váš pracovný život.

Najzaujímavejšie zistenia

Až 21 % ľudí pracujúcich z domu uvádza, že majú problém s vyhorením, 70 % zamestnancov tvrdí, že by boli produktívnejší, keby sa zúčastňovali na menšom počte stretnutí, digitálni pracovníci zasa zaznamenávajú v priemere 6 hodín a 59 minút produktívneho času každý pracovný deň.

Za najviac produktívny deň považujú zamestnanci utorok, u produktívnych pracovníkov je o 242 % pravdepodobnejšie, že budú používať umelú inteligenciu, a o 78 % pravdepodobnejšie, že budú používať automatizáciu, ako ich menej produktívni kolegovia.

Spoločnosti, ktoré umožňujú prácu na diaľku, majú o 25 % nižšiu mieru fluktuácie zamestnancov a zamestnanci, ktorí dostávajú spätnú väzbu týždenne, sú o 43 % viac angažovaní vo svojej pracovnej činnosti. Firmy, ktoré zamestnancom ponúkajú flexibilitu v tom, kedy, kde a koľko pracujú, považujú  55 % z nich ako vysoko výkonných.

Výmena generácií

Mileniáli (generácia Y) momentálne tvoria približne 50 % pracovnej sily, avšak do roku 2030 to má byť až 75 %. Ide o ľudí narodených v rokoch 1981 až 1996. Až pre 92 % z nich je veľmi dôležité uznanie ich úspechov zo strany kolegov. Viac ako tri štvrtiny zamestnancov, ktorí opustili svoje zamestnanie, uviedli ako dôvod odchodu práve nedostatok ocenenia.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie