fbpx

Zomrel významný pedagóg a skladateľ vážnej hudby Vladimír Bokes

Zomrel Vladimír Bokes (Zdroj: mojakultura.sk)

Na svoj posledný odpočinok sa navždy pobral profesor VŠMU a oceňovaný skladateľ Vladimír Bokes. Mal 78 rokov. Získal aj Veľkú cenu SOZA za celoživotné dielo.

Profesor Vladimír Bokes sa narodil v roku 1946 v Bratislave, kde prežil aj celý svoj život. Komponovať začal už ako 14-ročný. V 60. rokoch študoval na Konzervatóriu v Bratislave. Potom nasledovalo štúdium na VŠMU tiež v Bratislave, uvádza portál hc.sk.

V 70. rokoch sa zamestnal ako pedagóg  hudobnej teórie na konzervatóriu, v ktorom študoval. Od roku 1975 bolo však jeho pôsobenie späté s Vysokou školou múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Ako profesor sa stal aj predsedom festivalového výboru medzinárodného festivalu súčasnej hudby Melos-Étos v rokoch 1993 – 1998. Okrem toho bol aj vo funkcii predsedu Rady Hudobného fondu.

V politickom dianí minulého režimu nenašla jeho hudba svoje pochopenie. “Slovensko prišlo o jednu z najzaujímavejších a najvplyvnejších hudobných osobností. Profesor Vladimír Bokes bol jedným z tých skladateľov, ktorí trpeli (v bývalom režime) politickým útlakom pre svoju pokrokovosť v hudbe. Napriek tomu bol veľmi milým človekom a skvelým skladateľom, s ktorým sa dalo spolupracovať,” uviedol na sociálnej sieti hudobník Ondrej Veselý.

Okrem svojej pedagogickej kariéry sa venoval aj hudobnej činnosti. Vladimír Bokes bol skladateľom vážnej hudby. Jeho hudobné dielo bolo niekoľkokrát aj ocenené.

V roku 1991 získal Cenu Jána Levoslava Bellu za svoje dielo – Symfónia č. 3. V roku 2001 bola jeho dovtedajšia tvorba ocenená Cenou hudobnej kritiky. V roku 2009 mu udelili Cenu Jozefa Ľudovíta Holubyho a za dielo Missa posoniensis získal opäť Cenu Jána Levoslava Bellu v roku 2017.

Najprestížnejšie ocenenie získal v roku 2019, a síce Veľkú cenu SOZA za celoživotné dielo. Vladimír Bokes bol na počiatku svojej hudobnej kariéry ovplyvnený violončelistom a skladateľom Jurajom Pospíšilom. Odvtedy sám odchoval niekoľko skladateľov. “Okrem Mareka Brezovského učil profesor Bokes napríklad aj Mariána Lejavu či Viliama Gräffingera a množstvo ďalších talentovaných hudobných skladateľov,” uvádza portál mojakultura.sk.

Posledná rozlúčka s Vladimírom Bokesom bude 8. júla 2024 o 8:45 h v Krematóriu v Bratislave.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie