Probiotiká sú mikroorganizmy, ktoré môžeme do tela získať z jedla alebo výživových doplnkov. Tieto živé baktérie majú úžasné antioxidačné schopnosti, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalom v tele. Navyše podporujú rozmanitosť črevného mikrobiómu, čo má dobrý vplyv na naše trávenie, metabolizmus a celkovú imunitu, píšu novinky.cz. Prečítaj si, ktoré ľahko dostupné potraviny ich obsahujú.
Kefír
Kefír je fermentovaný mliečny nápoj, ktorý obsahuje veľké množstvo probiotík. Vyrába sa zmiešaním mlieka s kefírovými zrnami, čo je kultúra kvasiniek a baktérií vznikajúcich pri mliečnom kvasení. Kefír má kyslastú chuť a môže sa konzumovať samotný alebo pridaný do smoothie. Okrem probiotík je bohatým zdrojom bielkovín a vápnika a často je obohatený aj o vitamín D. Vďaka nízkemu obsahu laktózy ho väčšinou môžu konzumovať aj ľudia s laktózovou intoleranciou.
Jogurt
Jogurt vzniká zahriatím mlieka, do ktorého sa pridajú baktérie, a následnou fermentáciou. Tento proces vedie k vzniku probiotických kultúr, ako sú Lactobacillus a Bifidobacterium, ktoré priaznivo ovplyvňujú trávenie a zdravie čriev. Jogurty, najmä grécky jogurt a islandský skyr, sú tiež výborným zdrojom bielkovín, vápnika a vitamínu D, čím prispievajú k tvojmu celkovému zdraviu.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)