fbpx

Objav TAJOMSTVO zdravých čriev: Potraviny plné probiotík

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Tim-Oliver Metz, Tiard Schulz

Probiotiká sú mikroorganizmy, ktoré môžeme do tela získať z jedla alebo výživových doplnkov. Tieto živé baktérie majú úžasné antioxidačné schopnosti, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalom v tele. Navyše podporujú rozmanitosť črevného mikrobiómu, čo má dobrý vplyv na naše trávenie, metabolizmus a celkovú imunitu, píšu novinky.cz. Prečítaj si, ktoré ľahko dostupné potraviny ich obsahujú.

Kefír

Kefír je fermentovaný mliečny nápoj, ktorý obsahuje veľké množstvo probiotík. Vyrába sa zmiešaním mlieka s kefírovými zrnami, čo je kultúra kvasiniek a baktérií vznikajúcich pri mliečnom kvasení. Kefír má kyslastú chuť a môže sa konzumovať samotný alebo pridaný do smoothie. Okrem probiotík je bohatým zdrojom bielkovín a vápnika a často je obohatený aj o vitamín D. Vďaka nízkemu obsahu laktózy ho väčšinou môžu konzumovať aj ľudia s laktózovou intoleranciou.

Jogurt

Jogurt vzniká zahriatím mlieka, do ktorého sa pridajú baktérie, a následnou fermentáciou. Tento proces vedie k vzniku probiotických kultúr, ako sú Lactobacillus a Bifidobacterium, ktoré priaznivo ovplyvňujú trávenie a zdravie čriev. Jogurty, najmä grécky jogurt a islandský skyr, sú tiež výborným zdrojom bielkovín, vápnika a vitamínu D, čím prispievajú k tvojmu celkovému zdraviu.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie