fbpx

Epidémia vírusov prenášaných komármi? Na Slovensku to môže byť onedlho realitou

Ilustračná fotografia. Horúčku Oropouche prenášajú exotické druhy komárov. (Zdroj: Pixabay)

Slovenská akadémia vied nedávno zverejnila informáciu, že ázijský tigrovaný komár si vytvoril v Bratislave lokálnu populáciu.

Štípe cez deň, je agresívny a veľmi ťažko sa proti nemu bojuje. Ázijský komár tigrovaný u nás prežil zimu a jeho ďalšie množenie závisí už len od správania ľudí. Vedkyňa z Biomedicínskeho centra SAV Viktória Čabanová v rozhovore pre portál Pravda hovorí, že je otázkou niekoľkých rokov, kedy aj na Slovensku budú epidémie vírusov prenášaných komármi.

Po zverejnení informácie o tom, že ázijský tigrovaný komár si vytvoril v Bratislave lokálnu populáciu ostali určite mnohí zaskočení. Je podľa vedkyne dôvod na paniku? „Určite nie je dôvod na paniku. Ide hlavne o to, že tento invázny komár sa množí v človekom vytvorených nádobkách, odpadkoch, kvetináči. Množí sa aj v blízkosti našich obydlí, čo sťažuje zásahy voči nemu, lebo ani štát, ani samospráva nevie zasahovať na súkromných pozemkoch. Je to viac-menej na nás obyvateľoch, či im budeme tvoriť podmienky na množenie a liahniská. Je naša úloha, aby sme ich eliminovali,“ hovorí Čabanová.

Základom sú jednoduché opatrenia, ktoré dokáže každý z nás: „Znamená to raz týždenne vylievať vodu z nádobiek a utrieť ich. Prípadne ošetriť BTI tabletami jazierka a sudy s vodou. V neposlednom rade netvoriť odpadky, a ak áno, tak ich pozbierať. Ukázalo sa aj v zahraničí, že ľudia vedia zregulovať počet komárov. Práve teraz na začiatku, keď ešte nie je populácia komára tigrovaného premnožená, je dôležité regulovať ten počet. Voči nemu sa totiž veľmi ťažko bojuje, dokonca aj chemickými postrekmi. Opatrenia, ktoré som spomenula, sú to najefektívnejšie, čo vieme spraviť. Informovali sme o tom práve preto, aby ľudia vedeli, že sa množí aj u nás a je to na nás všetkých,“ dodáva vedkyňa.

Ako však rozoznáme ázijského tigrovaného komára? „Správa sa viac-menej rovnako ako naše komáre. Zaujímavé je, že štípe cez deň a nie pri súmraku ako naše druhy a je aj dosť agresívny. Viac ho cítime, opakovane štípe. Ľudia pociťujú diskomfort, ale potom sa správa už úplne rovnako. Začne cicať a to, akú reakciu máme – štípanec – závisí od každého imunity. Nie je to závislé od druhu komára, ako si ľudia veľakrát mylne myslia, ale od toho, ako naša imunita zareaguje na tú malú slinu, ktorú pustí do kože pri saní,“ hovorí Čabanová.

Aktuálne sa proti invazívnym druhom komárom bojuje chemickými prostriedkami, ako však hovorí vedkyňa Čabanová, môže sa nám to vypomstiť v blízkej budúcnosti: „Je to otázka niekoľkých rokov, keď aj u nás budú epidémie spôsobené vírusmi prenášanými komármi. Keď príde epidémia, nebudeme sa vedieť nijak inak brániť voči dospelým infikovaným komárom ako tým chemickým postrekom. Keď teraz využijeme všetky zbrane a vytvoríme si rezistentné komáre, tak chemický postrek nebude účinkovať a naozaj sa nebudeme mať čím brániť.“

Na Slovensku máme vyše 60 druhov komárov. Naše bežné druhy delíme do troch základných skupín – záplavové, domové a mokraďové komáre, najnovšie k ním pribudli aj tieto invázne komáre.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie