fbpx

Ako sa Severania dokázali zbaviť závislosti na cigaretách: Tieto švédske fígle rozhodli

Vplyvy fajčenia na zdravie sú dlhodobo známe. Zdroj: Pixabay

Európska únia si vytýčila cieľ, že do roku 2040 bude klasické cigarety fajčiť menej ako 5 % jej populácie a zatiaľ sa zdá, že je to až príliš ambiciózny cieľ. Pritom napríklad severské Švédsko ukazuje, že to ide. Nefajčiarskou krajinou sa mohlo vyhlásiť už vlani! Informuje portál mojezdravi.cz.

Vplyvy fajčenia na zdravie sú dlhodobo známe. Spaľovaním tabaku sa uvoľňujú desiatky škodlivín a fajčenia a patria k najčastejším príčinám rakoviny pľúc a chorôb srdca.

A tak svet skúša rôzne spôsoby. Švédska spoločnosť sa však do tohto cieľa obula oveľa razantnejšie ako zvyšok Európy.

Uznanie od WHO

Ako sa to ale Severanom podarilo, keď ešte pred polstoročím fajčilo 35 % mužov a asi 42 % žien?!

Snus je bezdymový tabakový výrobok, ktorý sa používa tak, že sa umiestni medzi hornú peru a ďasno, aby sa absorboval na dlhšiu dobu. Zdroj: Pixabay

Napomohla tomu tradícia žuvacieho tabaku snus a ďalšie moderné alternatívy cigariet!

„Prevalencia denných fajčiarov klasických cigariet sa v tejto chvíli pohybuje na hranici 5 %. S tým súvisí aj veľmi nízka miera výskytu úmrtí súvisiacich s chorobami vyvolanými fajčením, ako je napríklad rakovina pľúc,“ vysvetlil nevídaný fenomén psychológ Karl Fagerström zo Spoločnosti pre výskum nikotínu a tabaku.

Sú zdravšie

V roku 2023 potom Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) skutočne uznala, že Švédsko splnilo podmienky, aby sa smelo titulovať „nefajčiarskou krajinou„, tzn. že v jej populácii fajčí menej ako 5% dospelých osôb!

Dnes už po retku siahne len jeden z dvadsiatich Švédov!

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie