fbpx

VIDEO: Aktivisti sa v Taliansku činili. Poliali budovu televízie a priniesli bábiky

Talianska polícia zadržala vo štvrtok päť aktivistov zo skupiny Bruciamo Tutto (Všetko spáľme) po tom, ako poliali v Ríme červenou farbou centrálu verejnoprávneho vysielateľa Rai a taktiež známu sochu koňa pred jej vchodom. Foto: reprofoto/X-Local Team

Talianska polícia zadržala vo štvrtok päť aktivistov zo skupiny Bruciamo Tutto (Všetko spáľme) po tom, ako poliali v Ríme červenou farbou centrálu verejnoprávneho vysielateľa Rai a taktiež známu sochu koňa pred jej vchodom, píšu Topky.sk.

Členovia hnutia nielen vyliali farbu na budovu, ale pod ikonickú sochu koňa umiestnili aj bábiky na počesť obetí femicídy, teda vrážd žien, ktoré boli páchané ich bývalými alebo súčasnými partnermi.

Skandovali pritom heslá odsudzujúce takéto vraždy. Vyjadrili sa tiež, že médiá nedostatočne informujú o násilí páchanom na ženách. Použitá červená farba mala symbolizovať krv. Celkovo päť aktivistov zadržala a odviedla polícia.

Bude vás zaujímať

Názov aktivistickej skupiny je inšpirovaný výzvou sestry 23-ročnej Giulie Cecchettinovej, ktorú 11. novembra 2023 zavraždil jej bývalý priateľ. Prípad vyvolal v Taliansku pobúrenie. Uplynulý týždeň pri obdobnom proteste poliali aktivisti z Bruciamo Tutto červenou farbou aj svetoznáme Španielske schody v Ríme.

Známe pamätihodnosti sú čoraz častejšie využívané na protesty, ktoré tak priťahujú väčšiu pozornosť verejnosti. Talianska vláda nedávno zvýšila tresty za poškodzovanie pamiatok.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie