fbpx

99-ročnému dozorcovi z koncentračného tábora hrozil súd. TAKÝTO je verdikt

99-ročný dozorca z koncentračného tábora Gregor Formanek. Foto: X/@Everything65687, Pravda.sk/Bundesarchiv

Bývalý dôstojník SS Gregor Formanek si odsedel v sovietskom väzení za zločiny proti ľudskosti; minulý rok bol obvinený v Nemecku a žalobcovia očakávali, že sa proti rozhodnutiu odvolajú.

Nemecký súd minulú stredu rozhodol, že 99-ročný muž, ktorý slúžil ako dozorca v nacistickom koncentračnom tábore, nie je spôsobilý postaviť sa pred súd za svoju úlohu pri vraždení tisícok väzňov počas holokaustu, píše portál The Times of Israel.

Rozhodnutie prišlo po tom, čo odborný lekár poverený krajským súdom v Hanau v nemeckej spolkovej krajine Hesensko rozhodol, že duševný a fyzický stav Gregora Formaneka neumožňoval bývalému dôstojníkovi SS postaviť sa pred súd, uviedla berlínska verejnoprávna stanica RBB.

Dozorca v koncentračnom tábore

Nemecký bulvárny denník Bild citoval právnika sťažovateľov Hansa-Jürgena Förstera, ktorý uviedol, že odvolanie proti rozhodnutiu bude podané v priebehu budúceho týždňa. Prokurátor v nemeckom meste Giessen tiež uviedol, že podá odvolanie, ktoré bude podané na Vyšší krajinský súd vo Frankfurte.

Prokurátor prvýkrát obvinil Formaneka v auguste z napomáhania k viac ako 3 300 vraždám, keď bol dozorcom v koncentračnom tábore Sachsenhausen. Sachsenhausen založili SS v roku 1936 ako hlavný koncentračný a nútený pracovný tábor v oblasti Berlína.

Medzi jeho známych väzňov patril rakúsky kancelár Kurt von Schuschnigg, ktorého nacisti zosadili počas anšlusu Rakúska v roku 1938, pastor Martin Niemöller a Herschel Grynszpan, ktorý spáchal atentát na nacistického diplomata Ernsta vom Ratha, čo poslúžil o dva dni neskôr ako zámienka na Krištáľovú noc.

Tábor najskôr slúžil na väznenie politických väzňov, neskôr sa sem dostali tisíce väznených Židov, ako aj gayovia, Jehovovi svedkovia, Rómovia a (rómski) Sinti. Po Krištáľovej noci v roku 1938 bolo do koncentračného tábora poslaných asi 6 000 Židov a do konca vojny v ňom bolo viac ako 11 000 židovských väzňov.

Susedia o jeho minulosti nič netušili

Formanek, bývalý dôstojník SS, v rokoch 1943 až 1945 pôsobil ako strážca v Sachsenhausene. Formaneka podľa Bildu zatkla Červená armáda po skončení vojny v roku 1945. O rok neskôr sovietsky vojenský tribunál v Postupime odsúdil bývalého dôstojníka SS na 25 rokov väzenia za špionáž a zločiny proti ľudskosti.

Len po 10 rokoch vo väzení sa Formanek údajne presťahoval do západného Nemecka, kde nejaký čas pracoval ako pekár a vrátnik. Bild citoval Formanekových susedov vo Frankfurte, že sa tam presťahoval so svojou druhou manželkou, synom a dcérou.

O Formanekvej minulosti v SS vraj susedia nič nevedeli. Bild citoval dokumenty z nemeckého federálneho archívu, v ktorých sa uvádza, že Formanek sa narodil v Rumunsku nemecky hovoriacemu krajčírovi a vstúpil do SS v roku 1943. Dokumenty mali opísať Formaneka ako niekoho, kto „podporoval kruté a zákerné zabíjanie tisícov väzňov“.

Britský bulvárny denník The Sun, ktorý Formaneka v auguste minulého roka vystopoval v jeho byte vo Frankfurte, vtedy uviedol, že bude pravdepodobne „posledným nacistickým“ vojnovým zločincom, ktorý bude stáť pred súdom.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie