Čím viac stúpajú letné teploty, tým viac túžime po osviežujúcom drinku a sieste. Spríjemni si večer pod letnou oblohou chutnými nápojmi, ktoré ľahko zvládneš namiešať sám doma. Magazin.recepty.cz má tip pre každého!
Mojito
Korene obľúbeného nápoja z čerstvej mäty, bieleho rumu, trstinového cukru, limetky a perlivej vody je možné vystopovať až do doby pirátov a kolonizácie Kuby v 16. storočí. Podľa jedného príbehu slávny anglický moreplavec sir Francis Drake vyvinul nápoj zvaný „El Draque“, ktorý sa skladal z aguardiente (predchodcu rumu), cukru, limetky a mäty. Tento nápoj mal mať liečivé účinky – bol používaný na liečbu úplavice a skorbutu, neskôr ako prevencia cholery. Na prelome 19. a 20. storočia začalo byť aguardiente nahradzované kvalitnejším rumom, čo viedlo k vzniku modernejšej verzie mojita. Drink získal popularitu v 20. storočí, najmä vďaka americkému spisovateľovi Ernestovi Hemingwayovi, ktorý bol známym návštevníkom baru La Bodeguita del Medio v Havane. Tento bar je totiž často označovaný ako miesto, kde sa mojito stalo známym a obľúbeným.
Bellini
Tento broskyňový koktail bol prvýkrát namiešaný v 30. rokoch 20. storočia Talianom Guiseppom Ciprianim, ale svoje meno získal až v roku 1948 a podával sa v slávnom Harry’s Bare v Benátkach. Cipriani ho pomenoval „Bellini“ na počesť benátskeho renesančného maliara Giovanniho Belliniho. Farba kokteilu, ružová s oranžovým nádychom, mu totiž pripomínala tóny používané v niektorých Belliniho obrazoch. Aj tomuto drinku pomohol k popularite Ernest Hemingway alebo napríklad Sinclair Lewis či režisér Orson Welles, ktorí bar v Benátkach radi navštevovali.
Ako pripraviť koktail Bellini?
(Článok pokračuje na ďalšej strane)