fbpx

VYSVETĽUJEME: Prečo sú lymfatické uzliny dôležité a prečo absolvovať lymfatickú masáž?

Ilustračné foto Zdroj: Unsplash

Lymfatický systém má dve základné funkcie – transport lymfy do krvného obehu a zabezpečenie imunitnej reakcie na cudzorodé látky v organizme. Za transport lymfy zodpovedajú lymfatické cievy a za imunitu biele krvinky v lymfatických orgánoch.  V tomto článku si povieme niečo o jeho fungovaní, ale aj o „zázraku“ menom lymfatická masáž.

Bez lymfatického systému by naše telo nedokázalo správne fungovať

Riečisko lymfy je na rozdiel od krvného obehu len jednosmerné. Lymfa sa pohybuje z prevažnej časti proti smeru gravitácie, preto sa tak často stretávame s jej spomaleným tokom, čo spôsobuje opuchy.

Lymfatické uzliny slúžia ako biologický filter a očisťujú privedenú lymfu od škodlivých častíc fagocytózou makrofágmi. V uzline sú prítomné T a B lymfocyty, ktoré sú zodpovedné za imunologickú odpoveď.

Lymfatický systém rozlišujeme na povrchový (subkutánny) – cievy prebiehajú v podkoží popri povrchových žilách a odvádzajú lymfu z podkožia končatín, trupu, hlavy a krku. Lymfatické uzliny si dokážeme aj nahmatať rukou, a pri chorobách často bolestivo opuchnú.

Hlboký (subfaciálny) lymfatický systém je taký, kde lymfatické cievy prebiehajú pozdĺž veľkých ciev a odvádzajú lymfu zo svalov, kĺbov a kostí. Zrejme ste netušili, že existuje aj orgánový (viscerálny) lymfatický systém kde lymfatické cievy sprevádzajú orgánové cievne zväzky. Odvádzajú lymfu z hrudných orgánov (pľúca, srdce), brušných orgánov (žalúdok, pankreas, pečeň, slezina, črevo) a panvových orgánov. Celý systém je extrémne dôležitý pre celkové zdravie človeka.

Lymfedém signalizuje, že niečo nie je v našom tele v poriadku

Medzi choroby lymfatického systému patrí už spomínaný lymfedém, ktorý delíme na primárny (vrodený) a sekundárny (dôsledok ochorení, zápalov, vírusov, mechanického poškodenia, rakovinových ochorení, reume, diabete a tak ďalej).

Lymfadenopatia je stav ktorému hovoríme aj zväčšené lymfatické uzliny. S týmto nálezom sa aspoň raz za život stretne každý človek. Uzlina môže dosiahnuť aj 15 násobok svojej pôvodnej veľkosti. Toto sa deje z mnohých príčin. Od tých banálnych (napríklad bodnutie hmyzom) až po tie závažné (vírusové ochorenia ako napríklad HIV). Lymfadenopatia je v atypických lokalitách vždy patologická. Pretože príčin môžu byť stovky, zväčšené lymfatické uzliny by mali byť vždy posúdené lekárom, ak opuch trvá dlhšie ako 3 dni. Príčinou totiž môžu byť vírusové a bakteriálne infekcie, mykózy, chlamídie, parazity, systémové a autoimunitné ochorenia, rakovina či endokrinné choroby.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie