fbpx

Aj jeden pohárik zvyšuje riziko. K rakovine tiež prispieva jedno pivo alebo víno denne

Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay, Freepik

Pitie alkoholu spôsobuje najmenej sedem druhov rakoviny. Ide o rakovinu úst a hrdla, hrtana, pečene a hrubého čreva. Tiež spôsobuje črevné a prsné formy rakoviny. Odborníci dokonca tvrdia, že aj ľudia, ktorí pijú malé množstvo, nesú riziko vzniku ochorenia, čo protirečí myšlienke, že pohár červeného vína môže byť pre teba dobrý.

Lekári sú už dlho presvedčení o súvislosti medzi konzumáciou alkoholu a rakovinou. V štúdii uverejnenej v odbornom časopise The Lancet Oncology odpovedá medzinárodný tím desiatich vedcov na dve hlavné otázky: Ako veľmi alkohol škodí a ktoré typy rakoviny najčastejšie spôsobuje.

Dokonca vyvracajú aj mýtus o prospešnosti mierneho pitia alkoholu. „Neexistuje nič také ako bezrizikové pitie,“ uvádzajú výskumníci v štúdii.

Muži, ktorí patria medzi častejších konzumentov alkoholu, boli postihnutí trikrát viac ako ženy, v absolútnom vyjadrení 568 000 prípadov ku 172 000.

Alkohol nespôsobuje len toľko propagovanú rakovinu pečene a hrubého čreva. Zverejnené údaje ukazujú, že medzi časté druhy rakoviny patrí aj rakovina pažeráka, rakovina prsníka a ochorenia dýchacích ciest, ako sú ochorenia hrtana a ústnej dutiny.

Koľko pohárikov je škodlivých?

„Neexistuje nič také ako pitie bez rizika,“ uviedli výskumníci v štúdii. Aj keď mierna konzumácia niektorých druhov alkoholu môže byť medzi laikmi vnímaná ako zdraviu prospešná, údaje sú jasné.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie