fbpx

S horúcimi dňami tu sú aj horúce noci. Ako si počas nich zlepšiť SPÁNOK?

Ilustračná fotografia (Zdroj: Pixabay.com)

Zabrať nám dávajú horúce letné dni, nieto tropické noci, kedy sa ortuť teplomera pohybuje aj v našich končinách nad dvadsiatimi stupňami Celzia. Zaspať vo vyhriatom byte je potom doslova nad ľudské sily.

Toto je niekoľko rád a tipov, ako si spánok počas horúcich nocí zlepšiť, aby sme sa ráno neprebúdzali ešte viac vyčerpaní alebo podráždení.

Prvým z tipov je na noc zavesiť pred otvorené okná namočené prestieradlo, ktoré schladí vzduch prúdiaci dovnútra. Netreba zabúdať, že cez deň však majú byť okná zatvorené a žalúzie spustené, a to aj v čase, keď už slnko do bytu nesvieti. Otvoriť sa odporúčajú až večer, kedy sa nechá bytom prehnať prievan, ktorý vzduch vymení a niekedy aj trochu ochladí.

Napriek tomu, že mnohí odborníci odporúčajú, aby ľudia spali nahí, pretože telo potom lepšie reguluje teplotu, pri tropických nociach a dusne je lepšie staviť na ľahké pyžamo z prírodných vlákien. Látka z pyžama totiž oveľa lepšie odvedie pot a človek sa potom cíti oveľa príjemnejšie. Pokiaľ spíme v pyžame, potom už nemusíte použiť vôbec žiadnu pokrývku.

V horúcich letných dňoch zabudnime na studenú sprchu. Vlažná voda podľa odborníkov prinesie oveľa väčšiu úľavu, pretože otvorí póry a z tela lepšie odchádza horúčosť. Po ľadovej sprche sa totiž človek potí behom chvíle znova a o to viac. Ak sa človek neutrie, telo sa schladí aj vysychaním.

Predovšetkým počas teplých večerov by sme sa mali vyhýbať kalorickým a ťažkým jedlám. Plný a ťažký žalúdok v spojení s nepríjemnými teplotami rozhodne pokojný spánok nezaručí. Vyhnúť sa tiež odporúča potravinám, ktoré organizmus zahrievajú, vrátane korenia, ako je karí, chilli, kajenské korenie, zázvor alebo kurkuma. Základom je dostatok tekutín

Na rozdiel od klimatizácie, ktorá priamo znižuje teplotu vzduchu v miestnosti, fungujú ventilátory na princípe vzduchového prúdu. Ten spôsobuje odparovanie potu na pokožke, čo znižuje povrchovú teplotu pokožky, tým cez krvný obeh klesá aj teplota vnútorných orgánov. Je dobré vyberať ventilátor, ktorý nevytvára prúd vzduchu v poryvoch iba v jednom smere, ale dokáže prúdiaci vzduch distribuovať rovnomerne po miestnosti.

Pozor ale na prach a peľ. Značnou nevýhodou klasických ventilátorov je, že víri v miestnosti prach obsahujúci množstvo nečistôt a alergénov. V letnej horúčave navyše nie sú vzácne situácie, kedy je mestská klíma extrémne zaťažená výfukovými plynmi, tiež uvoľňovanie škodlivín, ako napríklad formaldehydu v miestnosti, môže byť mnohonásobne vyššie. Preto je dobré spolu s ventilátorom používať aj čističku vzduchu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie