fbpx

Smer kritizuje českú políciu. Údajne odmietla stíhať tých, ktorí schválili atentát na Fica

Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024. Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Poslanecký klub strany Smer-SD v stredu kritizoval českú políciu za to, že odmietla stíhať autorov príspevkov na sociálnych sieťach, ktorí schvaľovali atentát na Fica. Po tejto kritike českí policajti uviedli, že sú viazaní trestným poriadkom a pravidlami poriadku.

Dnes na tlačovej besede poslanci Smeru poukázali na konkrétny príklad českého občana, ktorý vraj po atentáte na sociálnej sieti napísal, že „to prasa bolo treba zastreliť“. Podľa českej polície nešlo o trestný čin.

Vyjadril sa k tomu aj poslanec NR SR a bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Po kritike zo strany slovenskej strany Smer-SD, že výroky proti Ficovi neboli stíhané, česká polícia uviedla, že je viazaná trestným poriadkom a procesnými pravidlami.

„Česká polícia sa nám uberá tým istým smerom, ako sa uberala slovenská v rokoch 2020 až 2023,“ konštatoval poslanec Tibor Gašpar, ktorý kedysi policajnému zboru šéfoval.

Na prípad, o ktorom Smer na tlačovke hovoril, v Česku upozornil známy český dezinformátor Jindřich Rajchl, šéf mimoparlamentnej strany PRO, ktorý spolupracuje aj so slovenským splnomocnencom pre vyšetrovanie manažovanie pandémie covidu Petrom Kotlárom.

Portál novinky.cz o Rajchlovi napísal, že sa snaží medzi voličmi vyvolať obavy z vývoja v Česku. Ľudí napríklad strašil, že ak sa nespustí plynovod s ruským plynom Nord Stream 2, v krajine skrachuje priemysel a „v zime tu pomrzneme“.

Varoval tiež pred nárastom ceny pohonných hmôt na 150 korún za liter či pred extrémnym zdražením elektriny. „Ani jedna z týchto predpovedí se nenaplnila,“ pripomínajú Novinky.

Rajchl tiež na sociálnej sieti zverejnil uznesenie, ktorým česká polícia prípad zastavila. Polícia v uznesení argumentuje slobodou prejavu a odvoláva sa na článok 17 Charty základných práv a slobôd, podľa ktorého má každý právo vyjadriť svoje názory tak, ako považuje za vhodné.

Majú nás za bláznov

S takýmto výkladom sa však Smer nestotožňuje.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie