fbpx

Letné choroby z jedla: Týmto chybám sa vyhni

Ilustračné foto. Zdroj: FREEPIK

V lete sa veľa ľudí stáva obeťou stúpajúcich horúčav. Môže ísť o neškodné zdravotné problémy ako je mierna bolesť hlavy či nevoľnosť, ale človeka môže potrápiť aj silný úpal, dehydratácia, zápcha či hnačka. Dopomôcť tomu môže aj to, čo zjeme.

Zdravotné problémy počas leta môže zhoršiť alebo zmierniť najmä strava. To, čo človek zje, je kľúčové pre zdravú myseľ a telo, ako aj pre udržanie úrovne energie počas dlhých letných dní, píše sa na food.ndtv.com.

Len málo ľudí si uvedomuje, aké dôležité je stravovanie počas leta. Požiadavky na výživu tela sú v každom ročnom období iné, no počas horúcich dní je dobré do jedálnička zaradiť potraviny, ktoré sú ľahké a nenáročné na žalúdok. Tieto pokrmy a nápoje vás navyše musia ochrániť pred dehydratáciou a udržať optimálnu hladinu energie. Ak ste počas leta často chorí, možno robíte tieto chyby.

1. Pitie studenej vody po dni strávenom na slnku

Pamätáte sa, keď vás starí rodičia hrešili za to, že ste po dni strávenom na horúcom slnku, siahli po studenom nápoji a vypili ho na jeden dúšok? Verili, že z toho môžete ochorieť. Ich obavy neboli bezdôvodné. Pitie vychladenej vody po dni strávenom na slnku môže šokovať váš systém a spôsobiť bolesť hrdla a aj tráviace ťažkosti.

2. Popíjanie príliš veľkého množstva kofeínu

Kofeín má diuretické vlastnosti a ľahko vás dehydruje. Takže ak budete počas leta piť príliš veľké množstvo kávy alebo čaju, môže vám to spôsobiť bolesti hlavy a pocit dehydratácie.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie