fbpx

VIDEO: Neznámi útočníci strieľali v Rusku. Pri teroristickom útoku zomrelo 15 policajtov a viacero civilistov

Na snímke z videa policajti počas protiteroristickej operácie v Dagestane na ruskom severnom Kaukaze, kde v nedeľu večer zneškodnili štyroch ozbrojencov, ktorí predtým v mestách Derbent a Machačkala podnikli útok na cirkevné objekty - pravoslávny chrám a synagógy - i na post dopravnej polície. Agentúra Reuters informovala, že pri týchto útokoch prišlo o život najmenej šesť ľudí a ďalších asi 12 ich bolo zranených. Ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na republikové úrady uviedla, že zahynulo deväť ľudí a zranených bolo najmenej 25 osôb. Zdroj: FOTO TASR/AP

V pondelok sa v Dagestane začal trojdňový smútok po nedeľňajších útokoch na dva kostoly a dve synagógy, pri ktorých zahynulo najmenej 17 ľudí vrátane 15 policajtov. Vlajky v tejto ruskej republike na západnom pobreží Kaspického mora boli spustené na pol žrde a úrady zrušili spoločenské podujatia. Informuje o tom portál idnes.cz.

„Je to tragický deň pre Dagestan a celú krajinu,“ povedal šéf Dagestanu Sergej Melikov. Vo vyhlásení na svojom profile na Telegrame informoval, že v noci bolo zabitých až šesť útočníkov. Zatiaľ však nie je jasné, či je tento údaj presný.

Streľba v kostole a synagóge

Ruskojazyčná služba BBC uvádza, že počet obetí je najmenej 17. Melikov uviedol, že 15 policajtov „sa stalo obeťami teroristického útoku“. Podľa BBC bolo 16 ľudí hospitalizovaných. Medzi mŕtvymi je aj pravoslávny kňaz, ktorý pôsobil v Derbente viac ako 40 rokov. Hovorca ruskej pravoslávnej cirkvi uviedol, že kňaz Nikolaj Kotelnikov „bol brutálne zavraždený“.

Neznámi útočníci

K zodpovednosti za svoje činy sa zatiaľ nikto neprihlásil. Denník Kommersant v nedeľu večer informoval, že do útoku boli zapletení dvaja synovia a synovec šéfa dagestanského okresu Sergokalin Magomeda Omarova, ktorých „zlikvidovali“ bezpečnostné zložky.

Podľa agentúry TASS polícia zadržala Omarova a ten na policajnej stanici podal výpoveď. Regionálna kancelária vládnucej strany Jednotné Rusko neskôr v noci oznámila, že Omarov bol zo strany vylúčený.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie