fbpx

Máš elektrickú kolobežku? Od augusta sa priprav na nálož ZMIEN: nové pokuty, pravidlá aj PZP

Ilustračná snímka. Zdroj: Bolt

Ak patríš medzi majiteľov elektrokolobežiek, mal by si spozornieť. Od augusta 2024 totiž prichádzajú zmeny, ktoré sa ťa môžu týkať, informuje portál Finstat. 

Povinné poistenie pre elektrokolobežky

Jednou z najvýznamnejších zmien je zavedenie povinného poistenia pre elektrické kolobežky a segwaye, ktoré dosahujú konštrukčnú rýchlosť nad 25 km/h, a pre kolobežky s rýchlosťou nad 14 km/h a hmotnosťou viac než 25 kg. Ak vlastníš kolobežku, ktorá tieto limity neprekračuje, poistená byť nemusí.

Zmeny v regresných nárokoch poisťovní

Novela zákona prináša aj úpravy v oblasti regresných nárokov. Ak nesplníš niektorú z povinností, poisťovňa môže krátiť vyplatené poistné maximálne do výšky 50 percent. V prípade, že nahlásiš poistnú udalosť do 15 dní, regres sa zníži na 30 percent. Ak máš objektívne dôvody, kvôli ktorým si udalosť nenahlásil, regres sa neuplatní vôbec.

Jednotný mechanizmus výpočtu škôd

Novela zavádza aj jednotný mechanizmus výpočtu škôd, riadený vyhláškou ministerstva spravodlivosti. Tento krok má zabezpečiť spravodlivé a jednotné posudzovanie poistných udalostí, čo pomôže predchádzať sporom medzi poisťovňami a klientmi.

Zvýšenie limitov poistného krytia

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie