fbpx

Na Slovensku udrú búrky s vetrom a krúpami. SHMÚ vydal výstrahy 1. stupňa

Na snímke blesky nad budovou Národnej banky Slovenska počas búrky v Bratislave v pondelok večer 28. augusta 2023. (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Aktuálne postupuje studený front, ktorý do viacerých krajín prináša silné búrky. Tie dnes večer zasiahnu aj Slovensko, pričom sprevádzané budú nebezpečnými javmi. Meteorológovia preto vydali výstrahy 1. stupňa pred vysokými teplotami, ale aj búrkami.

V priebehu dnešného dňa sa po zadnej strane tlakovej výše nad juhovýchodnou Európou od juhozápadu do našej oblasti prechodne obnoví prílev veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu, píše imeteo.sk.

Prevládať bude malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. V horských oblastiach sa výnimočne vyskytnú prehánky. Bude veľmi teplo. Maximálna denná teplota vystúpi od +29 °C do +34 °C. Chladnejšie bude len na Orave a pod Tatrami. Očakáva sa bezvetrie alebo slabý, na juhozápade a postupne miestami aj inde prevažne južný vietor s rýchlosťou 3 až 7 m/s.

Numerický model ICON či slovenský Aladin odhadujú príchod búrok z Rakúska a z Moravy nad západné a severozápadné časti Slovenska už okolo 21:00 až 23:00 h. Detailnejšie numerické modely to však takto nevidia.

Tie očakávajú, že by búrky mohli nad naše územie doraziť až v sobotu ráno, prípadne počas popoludnia. Časová odchýlka je tak aktuálne až na úrovni okolo 12 hodín, čo je veľmi veľa. Aj od presného načasovania bude závislá konečná sila a intenzita búrok. Zhoda však panuje v tom, že búrky na naše územie určite dorazia.

Výstrahy 1. stupňa pred teplotami a búrkami

S vysokými teplotami treba rátať v celom Bratislavskom a Nitrianskom kraji, vo väčšine okresov Trnavského kraja, ale aj v okresoch Banská Štiavnica, Krupina, Veľký Krtíš a Žarnovica. Tie platia od 13.00 do 19.00 h. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

Na snímke mapa výstrah pred vysokými teplotami. Zdroj: SHMÚ

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal od piatka 20:00 hod. do soboty 20:00 hod. zatiaľ výstrahu 1. stupňa pred búrkami, ktorá platí pre západné a stredné územia.

Na snímke mapa výstrah pred búrkami. Zdroj: SHMÚ

Bude padať aj saharský piesok

Vzdušným prúdením sa saharský piesok dostal nad Európu a v piatok (20.6.) dopoludnia sa dostal nad väčšinu Slovenska.“Saharský prach tieto dni zakalí oblohu a mierne zníži aj teploty, ktoré by inak bez čiastočiek prachu boli o niečo vyššie,” informuje portál imeteo.sk. “Na kvapky vody sa naviažu jednotlivé prachové častice, ktoré spolu s dažďom dopadnú k zemi,” dopĺňa.

“Najväčšia koncentrácia saharského prachu sa u nás bude sústrediť od piatka poobedia až po sobotu doobeda. O niečo menej ho bude už v nedeľu,” predpovedá portál. Najbližšie dni teda môžeme očakávať zaprášené cesty a predovšetkým autá či záhradný nábytok. Ak ste plánovali sobotné upratovanie, radšej s ním ešte počkajte.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie