fbpx

Uvidíme Mesiac s ružovým nádychom? Čaká nás „jahodový“ spln

Ilustračné foto. Zdroj: X/Pink Muse

Počas včerajšieho dňa nastal letný slnovrat, ktorý sa vyznačuje najdlhším dňom v roku na severnej pologuli. Týmto dátumom sa oficiálne začalo astronomické leto. Už onedlho sa môžeme radovať aj na jahodový mesiac.

Oficiálne odštartovalo astronomické leto. So začiatkom leta sa však spája aj jedna zaujímavosť. Tou je „jahodový“ spln, píše o tom portál imeteo.sk.

Dni sa budú skracovať

Letný slnovrat mal vždy silný kultúrny a symbolický dopad na mnohé civilizácie. Napríklad znamenal začiatok letnej sezóny a oslavu plodnosti a rastu.

Od letného slnovratu sa dni začínajú postupne skracovať, ale spočiatku len veľmi nenápadne, doslova po sekundách a minútach – napríklad v Bratislave budú dni dlhšie než 16 hodín trvať až do 30. júna.

Krátko nato, 22. júna o 03:07 h, nastane „jahodový“ spln. Pozorovať ho vo svojej kráse môžeme už v noci zo soboty na nedeľu, kedy bude na oblohe žiariť najviac.

Júnový spln má však viacero pomenovaní. Jedným z nich je podľa keltských kmeňov prívlastok „ružový“, avšak o niečo známejšie je pomenovanie „jahodový“ spln. Takto ho nazývali indiánske kmene s odkazom na skutočnosť, že jún bol obdobím zberu jahôd.

Takže pokiaľ vás zaujíma, či bude mať Mesiac cez víkend ružový nádych, tak vás musíme sklamať, ružovú farbu Mesiaca neočakávajte.

Dva úkazy naraz

Každých približne 20 rokov sa jahodový mesiac stretne naraz s letným slnovratom, čím vzniká mimoriadne vzácna a fascinujúca astronomická udalosť.

Tento rok, aj keď sa tieto dva úkazy nevyskytnú presne v ten istý deň, ich časová blízkosť spôsobí, že toto obdobie na konci júna bude pre pozorovateľov oblohy obzvlášť zaujímavé. Spln bude podľa NASA viditeľný približne 3 dni, od štvrtka večera do nedele rána, čo poskytuje množstvo príležitostí na obdivovanie tohto prírodného úkazu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie