Vedci našli baktériu, ktorá spôsobuje rakovinu hrubého čreva. Čomu sa treba vyhnúť?

Reklama
Ilustračná snímka (Zdroj: FREEPIK/freepik)

Medzinárodný tím vedcov z americkej Ohio University prišiel po rokoch výskumov s možným vysvetlením, čo je príčinou zvyšujúceho sa počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u pacientov mladších ako 50 rokov.

Podľa zistení vedcov ide o kombináciu nevhodnej stravy bohatej na cukry a premnoženia špecifickej baktérie zvanej Fusobacteria, ktorá žije v ľudských črevách. Nebezpečné môžu byť najmä niektoré diéty a chudnúce kúry, pri ktorých majú ľudia malý príjem vlákniny, informuje britský denník Metro.

Strava bohatá na cukry a chudobná na vlákninu môže spôsobiť premnoženie spomínanej baktérie, čo urýchľuje starnutie buniek v črevnej mikroflóre, pripomenul web Metro s odvolaním sa na výskum zverejnený Americkou spoločnosťou pre klinickú onkológiu. Také bunky sú potom náchylnejšie k rôznym mutáciám, ktoré spôsobujú zápalové ochorenia v črevách. Postupom času môžu zápaly viesť až k vzniku nádorových ochorení.

Podľa výskumu mali pacienti, ktorí sa dlhodobo nestravovali zdravo, črevné bunky v priemere o 15 rokov staršie, ako bol ich reálny vek. Ako upozorňuje Lisa Wildeová, vedúca výskumníčka Centra pre výskum rakoviny hrubého čreva v Spojenom kráľovstve (Bowel Cancer UK), zásadné je včasné určenie diagnózy.

„Bez ohľadu na váš vek je dôležité, aby ste kontaktovali svojho praktického lekára, ak zaznamenáte akékoľvek príznaky,“ uviedla Wildeová. Medzi typické príznaky nádorového ochorenia hrubého čreva patrí krvácanie z konečníka, krv v stolici alebo bolestivé vyprázdňovanie. „Rakovina hrubého čreva je liečiteľná a vyliečiteľná. Najmä pokiaľ je diagnostikovaná včas,“ doplnila optimisticky Wildeová.

Nádej pacientom priniesli nedávno aj výsledky spoločného výskumu vedcov z Veľkej Británie, Hongkongu a Fínska, upozornila vo februári fínska verejnoprávna televízia YLE. Polyfenoly obsiahnuté v kapustovitých rastlinách (kapusta, kapusta či karfiol) môžu mať blahodárne antioxidačné účinky proti šíreniu rakovinotvorných buniek v tele. Extrakt z týchto rastlín podľa odborného článku uverejneného v časopise ACS Pharmacology znateľne spomalil vývoj rakoviny v črevách.

[form_newsletter

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie