Pri Prešove začnú vyrábať bezpilotné lietadlá. Zamestnávateľ ponúkne desiatky miest

Drony zo Slovenska budú monitorovať ropovody v arabských emirátoch. Zdroj: Reprofoto/Skyeton

Ropovody v arabských emirátoch budú monitorovať drony zo Slovenska. Takéto bezpilotné lietadlá začne vyrábať britsko-nemecká spoločnosť. Nový investor chce zamestnať desiatky pracovníkov. Závod na výrobu bude v Haniske pri Prešove. Informuje portál tvnoviny.sk.

Lietadlo je vystreľované zo šikmej rampy. Vrtuľu poháňa benzínový motor. Rozpätie krídel má takmer 3 metre a vo vzduchu sa udrží až 30 hodín.

„Vie letieť až do vzdialenosti do 1000 kilometrov,“ povedal Lukáš Himič, jeden zo zamestnancov.

Vo svojej kategórii je neprekonateľnou svetovou špičkou.

Celú trasu letu si operátor dokáže vopred naplánovať. Takéto drony už vyrábajú v Kyjeve. Tam ich používajú na monitorovanie vojenských cieľov.

„Rýchlo sme tu našli správnych ľudí, kvalifikovaných, skúsených inžinierov,“ povedal Alexander Stepura, majiteľ spoločnosti.

Zamestnávateľ zatiaľ zaškoľuje 26 zamestnancov. Postupne by ich malo byť až 200.  Prvé lietadlo by v novej fabrike mali vyrobiť už koncom roka 2024.

Takmer 100 miliónov eur bez štátnej pomoci tu plánujú preinvestovať. Firma ročne zostrojí 150 dronov. Vyvážať ich budú do Spojených arabských emirátov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie