fbpx

Pozor na turistické pasce. Toto sú tie najčastejšie

Ilustračná fotografia (FOTO TASR - Jakub Kotian)

Blíži sa čas dovoleniek, na ktoré sa mnohí tešíme. Nezabúdajme však, že aj tam na turistov číhajú pasce, ktoré majú za cieľ vymámiť ďalšie peniaze.

Natrafiť totiž môžeme na rôzne pasce na turistov, ktorých cieľom je obrať nás o obsah našej peňaženky, píše portál karierainfo.zoznam.sk. Toto je zoznam najväčších pascí, na ktoré si treba dať pozor a tiež radíme, ako sa im vyhnúť.

Kostýmy zvierat alebo živé zvieratá na ulici. Najmä v Rusku a na Ukrajine sa môžete stretnúť na uliciach s kostýmami zvierat, s ktorými sa môžeme odfotiť. Alebo ti títo obchodníci dajú na plece svoju opičku či papagája. Pamätajt však, že to nikdy nebude zadarmo. Hneď potom od teba začnú pýtať peniaze, či už za fotku alebo len držanie zvieraťa. Najlepšie je, ak sa takýmto ľuďom oblúkom vyhneš a nezastavíš sa pri nich.

Známou pascou sú tiež ruže alebo kvety. Sedíš v reštaurácii na terase alebo sa prechádzaš večerným mestom. Zrazu k tebe príde usmievajúci sa predajca s ružami a začne partnerke vtláčať do ruky ružu. Potom sa však obrátia na partnera s nastavenou rukou, aby za ružu zaplatil. Ak takéhoto predajcu (veľmi často v Taliansku či Španielsku) stretneš, nič od neho neprijímaj, pomáha tiež, ak ho budeš ignorovať.

Náramky priateľstva. Nerobia to len dospelí, často na tento podvod využívajú aj deti. Prídu k turistom a bez dovolenia na ruku zaviažu náramok priateľstva. Hneď po tom od turistov začnú pýtať peniaze. Najlepšie je dať hneď náramok dolu, tváriť sa, že nerozumieš a odísť.

Určite si skontroluj bločky z reštaurácií. V niektorých krajinách (napríklad Česko, Taliansko, Grécko) reštaurácie zneužívajú fakt, že ste turisti a neviete, ako to chodí. Veľmi ľahko vám tak môže do účtenky pribudnúť poplatok za sadnutie si za stôl, za klimatizáciu či servítky. Dobre si prekontroluj účtenku, ktorú čašník donesie.

Hľadanie stratenej batožiny. Takýchto podvodníkov nájdete najmä na Bali. Nenašiel sa tvoj kufor na páse na letisku? Rátaj s tým, že sa čoskoro objaví človek v uniforme a ponúkne ti pomoc. Chýbajúci kufor sa záhadne nájde, avšak tento pomocník bude chcieť poplatok za svoje služby. Zvyčajne si pýtajú 10 dolárov.

Osoby, ktoré chcú nezištne pomôcť. V Taliansku, Španielku, Egypte či na Bali nájdeme takýchto pomocníkov najčastejšie. Ak ti neznáma osoba ponúkne pomoc, vopred sa spýtajte, koľko za to bude chcieť. Často ich nájdeš už na letisku, kde vezmú batožinu a odvezú ju k taxíku. Nebude to však zadarmo, zaplatíš za to. Ak ich službu nechcete, hneď na začiatku ich stopni a odmietni.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie