Pre naše telo sa naozaj oplatí konzumácia pestrého a vyváženého jedálnička. Veľmi dôležité je to, čo zješ a častokrát sa dajú úpravou stravy zmierniť príznaky rôznych ochorení a navyše, mnohým sa dá vyhnúť úplne.
Povráva sa, že môžeme jesť všetko, ale s mierou. Avšak zdá sa, že niečoho by sme si na tanier predsa len mali pridať. Skúmať svoju porciu, z čoho je zložená, či obsahuje dosť vlákniny, bielkovín alebo či neobsahuje veľa cukru, mnoho ľudí začnú až vtedy, keď chce schudnúť. Nie vždy však platí, že čím menej, tým lepšie. Varsha Khatri, nutričná poradkyňa, sa pre portál SheFinds podelila o to, čo by ľudia, ktorí chcú zhodiť nadbytočné kilá, mali do svojho jedálnička pridať.
Strukoviny
Strukoviny majú prirodzene nízky obsah nasýtených tukov a obsahujú množstvo vlákniny, a tiež sú vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín. Zaradenie strukovín, ako je fazuľa, cícer a šošovica do jedálnička, vám podľa odborníčky môže pomôcť dosiahnuť váš cieľ.
„Tieto potraviny sú bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a dôležitých minerálov, vďaka ktorým sú výnimočne užitočné pri chudnutí, kontrole hladiny cukru a zlepšovaní hladiny zlého cholesterolu,“ vysvetlila Khatri. „Strukoviny majú komplexné sacharidy, ktoré sa trávia pomalým tempom, čím sa predchádza náhlemu zvýšeniu hladiny glukózy v krvi a zároveň poskytujú stále palivo.“
Bobuľové ovocie
Bobuľové ovocie je bohaté na vlákninu a antioxidanty.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)