fbpx

Od júla je zmena v hypotékach. Žiadateľom môže spôsobiť komplikácie

Ilustračná fotografia. Zdroj: freepik.com

Od nového mesiaca sa mení dôležité pravidlo pri výpočte maximálnej výšky hypotéky. Isté komplikácie to môže znamenať pre žiadateľov.

Už čoskoro väčšinu Slovákov zasiahne veľká zmena v hypotékach. Konkrétne od 1. júla si možno nebudeš môcť požičať takú vysokú sumu, akú si si vysníval. Toto obmedzenie súvisí aj so sumou životného minima, ktorá sa od tohto dátumu zvýši.

Pre jednu plnoletú osobu bude životné minimum 273,99 eur mesačne. Ak posudzujú ďalšiu plnoletú osobu v spoločnej domácnosti, táto suma bude 191,14 eur mesačne. Pre nezaopatrené dieťa alebo zaopatrené neplnoleté dieťa bude životné minimum 125,11 eur mesačne, informuje o tom portál startitup.sk.

Nárast životného minima ovplyvní maximálnu výšku úveru, ktorú si môžeš vziať. Preto sa priprav na možné komplikácie pri žiadosti o hypotéku. S vyšším životným minimom sa môže stať, že banka ti nepožičia toľko, koľko by si chcel, čo môže ovplyvniť tvoje plány na kúpu nehnuteľnosti.

Dôležité faktory

Ak plánuješ hypotéku, musíš brať do úvahy viacero faktorov. Čistý príjem domácnosti je len jeden z nich. Rovnako dôležitá je výška tvojich existujúcich úverov, maximálna zadlženosť a životné minimum. Životné minimum musí zostať nedotknuté a nemôžeš ho použiť na splátky úveru.

Životné minimum sa tento rok zvyšuje len o 1,9 %. Tento nárast závisí najmä od inflácie v krajine. Aj keď to znie ako malé percento, v celkovom výpočte môže toto zvýšenie predstavovať stovky eur.

Je dôležité, aby si zvážil všetky tieto faktory pri plánovaní hypotéky. Výška tvojich existujúcich úverov, maximálna zadlženosť a nové životné minimum môžu výrazne ovplyvniť, koľko peňazí si budeš môcť požičať.

Ako sa vypočíta hypotéka?

Ak plánuješ žiadať o hypotéku, maximálna zadlženosť nesmie prekročiť 8-násobok tvojho čistého ročného príjmu. Započítaj do toho všetky úvery, vrátane spotrebiteľských a kreditných kariet.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie