fbpx

Za odstrel medvedice s mláďatami sa spustila lavína kritiky. Obviňujú z toho ochranárov

Medvedica s tromi medvieďatami, ktoré Štátna ochrana prírody zastrelila pri Poníkoch. Zdroj: FACEBOOK/Slováci držia spolu

Po zverejnení správy, že  v katastrálnom území obce Poniky v okrese Banská Bystrica ochranári odstránili problémovú medvedicu, sa začala od ľudí obrovská kritika. Dôvodom je to, že zastrelené boli aj jej tri mláďatá, s ktorými pravidelne chodila aj do intravilánu obce. Zabitie mláďat považujú za brutálne, neprofesionálne a nerozumejú takémuto konaniu. Informuje o tom portál topky.sk.

K odstrelu medvedice na Ponikoch došlo ešte 5. júna, 7-ročná samica vážila približne 87 kilogramov. „Spoločne s medvedicou boli eliminované aj všetky tri mláďatá. Problémová medvedica predstavovala ohrozenie zdravia obyvateľov obce a spôsobovala škody na majetku miestnych obyvateľov,“ uviedla ŠOP.

Podľa samosprávy spôsobovala medvedica s tromi mladými v obci dlhodobo problémy a pohybovala sa v blízkosti zastavaného územia. „Dokonca vchádzala aj do zastavaného územia obce. Obchádzala miestnu farmu, kde sa nepretržite zdržiavala,“ uviedla starostka obce Jana Ondrejková s tým, že v okolí obce sa v ostatnom období pohybuje viacero medveďov.

Kritizujú ochranárov

Na neadekvátny zásah ochranárov upozornila okrem iných komunita, ktorá sa venuje záchrane chránených zvierat. „Štyri obete. Ešte že máme hrdinov na Ministerstve životného prostredia a v Štátnej ochrane prírody. Kto by nás chránil pred týmito krvilačnými mláďatami?,“ pýtajú sa.

Dodávajú, že donedávna boli štátni ochranári ochrancami prírody, teraz sú jej ničiteľmi. S názorom súhlasia viacerí ľudia. „Strašné, čo sa stáva z našej krajiny,“ uviedol jeden z komentujúcich. Som zvyknutý na všeličo, ale obrátil sa mi žalúdok,“ napísal iný. Prírodu treba chrániť. A aj medvede sú príroda, ak to nie je niekomu jasné,“dodáva ďalší.

Na sociálnej sieti sa zároveň šíri snímka medvedice s mláďatami, ktorých ochranári zastrelili. Zobrazuje ich, ako prebehujú cez cestu.

Niektorí sa snažia pozerať na situáciu aj z druhej strany. „K tomuto by sa mali vyjadrovať odborníci. Pokiaľ príde medvedica s mladými do obce, tak to nie je zrovna bezpečná situácia,“ uviedol jeden z nich. Na druhej strane však uznal, že usmrtenie mláďat je aj z jeho pohľadu nepochopiteľné.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie