fbpx

FOTOGALÉRIA: Nad Slovenskom sa objavil vzácny úkaz. Toto nočné divadlo musíš vidieť

Zdroj: Facebook/Severe Weather Slovakia o.z.

Počas uplynulej noci na Slovensku, ako aj v susedných krajinách – Poľsku, Česku a Maďarsku – boli na jasnej oblohe viditeľné nočné svietiace oblaky. Tento zaujímavý fenomén sa objavuje len niekoľko týždňov v roku, od konca mája do konca augusta, a len počas jasných nocí. Dobrá správa je, že sezóna týchto oblakov práve začala, takže ich máte šancu pozorovať aj vy.

Nočné svietiace oblaky, ktoré nie sú tradičnými oblakmi, boli prvýkrát pozorované tento rok nad severovýchodným horizontom Česka pred týždňom. Minulú noc sa ich podarilo zachytiť aj na Slovensku, konkrétne v Nitre. Pravdepodobne sa objavili aj nad ďalšími časťami krajiny, kde bola jasná obloha. Informoval o tom portál imeteo.sk.

Kedy ich môžeš vidieť?

Tieto oblaky, charakteristické vláknitými štruktúrami, sa často objavujú ako závoje, pruhy, pásy alebo vlny s difúznymi alebo ostrými okrajmi. V našich zemepisných šírkach ich môžete najlepšie pozorovať počas jasných nocí okolo 22.00 až 23.00 hodiny alebo ráno pri súmraku približne od 3.00 do 4.00 hodiny. Musí byť však jasná obloha. Sezóna pozorovania potrvá do konca augusta.

Nejde o obyčajné oblaky

Nočné svietiace oblaky, odborným názvom noctilucentné oblaky, nie sú bežnými oblakmi. Vznikajú v mezosfére vo výške medzi 80 a 85 kilometrami, prevažne nad polárnymi oblasťami. Tieto oblaky pozostávajú z najmenších ľadových kryštálikov a sú také tenké a priehľadné, že počas dňa sú neviditeľné.

Proces ich tvorby ešte nie je úplne objasnený, avšak vedci zistili, že ich výskyt sa v posledných rokoch zintenzívňuje. Klimatické zmeny, ktoré spôsobujú ochladzovanie a zmenu hustoty mezosféry, môžu byť jedným z dôvodov. V dôsledku globálneho otepľovania sa mezosféra stáva chladnejšou a tenšou, čo vedie k častejšiemu výskytu nočných svietiacich oblakov.

V posledných desaťročiach sa tento fenomén objavuje skôr, častejšie a v južnejších oblastiach než predtým, pravdepodobne kvôli zmenám klimatických podmienok.

Zdroj: Facebook/Severe Weather Slovakia o.z.
Zdroj: Facebook/Severe Weather Slovakia o.z.

(Galéria pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie