fbpx

Najstaršie pivovary sveta. Fungujú aj tisíc rokov, toto si o nich netušil

Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay

Svet ho pozná už po trinásť tisíc rokov, istý čas bolo pivo mnohokrát dokonca zdravotne bezpečnejšou alternatívou vody, potenciálne pokazené. Mnohé starodávne pivovary zlatistý nápoj varia dodnes. Zoznámte sa s tými najstaršími.

Toto nie je rebríček, ktorý by bol zostavený s vedeckou precíznosťou. Počíta iba s tými pivovarmi, ktoré fungujú dodnes.

Ázia: Pivovar Solan (India), 1835

Nebude to pritom nekomplikovaný štart, ťažkosti s hľadaním zrejmých svetových pivovarských rekordérov ilustruje úspešne. Napríklad súpiska portálu Vine Pair uvádza ako najstarší ázijský pivovar japonský Kiuchi v meste Naka a jeho letopočet 1823. Lenže pivo sa v ňom v skutočnosti varí iba od roku 1996, kedy sa v krajine uvoľnili zákony o výrobe piva a ponúkla sa aj menším pivovarom. Od svojho založenia v roku 1823 do onej doby produkoval saké.

Od roku 1835 sa varí pivo v indickom pivovare Solan, v rovnomennom meste. Jeho značka Lion Beer je najstarším indickým pivom, dokonca aj najstarším ázijským, a pije sa dodnes. Aj dejiny tohto pivovaru sú však zložitejšie. Spája sa s menom Angličana Edwarda Dyera, ktorý sa do Indie vydal variť pivo a whisky predovšetkým pre tamojšiu britskú komunitu. Pivovar založil najprv v meste Kasauli, už v dvadsiatych rokoch devätnásteho storočia. Keď sa však mesto rozrástlo a pivovaru sa začala nedostávať voda, presunul pivovar do Solanu. Funguje v ňom dodnes, len jeho vlastníctvo prešlo do rúk spoločnosti Mohan Meikin Ltd.

Mimochodom, pán Dyer sa do alkoholových dejín Ázie odtlačil pôsobivo, po presune pivovaru do Solanu totiž začal naopak v Kasauli produkovať whisky, tamojšia destilérka je tiež najstaršia v Ázii a svoju značku vyrába do dnešných dní.

Mimochodom, najstarším čínskym pivným svätostánkom prešla aj česká stopa. Pivovar v meste Harbin v provincii Chej-lung-ťiang na severovýchode krajiny založil v roku 1900 Poliak Ján Wróblevski, pomenoval ho po sebe a pivo začal vyrábať pre ruských robotníkov, ktorí stavali v oblasti železnice. V roku 1932 podnik ovládla skupina českých a čínskych vlastníkov, aby sa po roku 1946 dostala pod kontrolu sovietskych vlastníkov.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie