fbpx

Potraviny, ktoré znižujú cukor v krvi: Ako nedostať cukrovku?

Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay

Dlhodobo zvýšená hladina krvného cukru (glykémia) stojí pri zrode cukrovky 2. typu. Pokiaľ táto situácia trvá naozaj dlho, zasahuje problém aj ďalšie orgány tela – predovšetkým obličky a srdce. Poradíme vám, ako znížiť cukor v krvi bez liekov.

Za vznikom prediabetu, ale aj neskoršími komplikáciami už vzniknutej cukrovky 2. typu, stojí permanentne vysoká hladina cukru v krvi – hyperglykémia. Tú možno, pokiaľ už nie je neskoro a k slovu neprichádza inzulín, celkom dobre ovplyvniť.

Nejde o žiadnu raketovú vedu, ale o to, ako rýchlo a ako veľmi sa z toho, čo zjete, vyplaví do krvi cukor. Ak ide o potravinu bohatú na sacharidy, hladina cukru sa zvýši. Ak si pochutnáte na pečených zemiakoch či rozvarených cestovinách, vyskočí cukor rýchlo ako bublinky sektu pri novoročnom prípitku. A pankreas má čo robiť, aby vyplavila dostatok inzulínu.

Organizmus začne veľmi rýchlo bažiť po ďalšom súste, pretože po cukre – a dobrej nálade a energii – sa veľmi rýchlo zapráši. A celý cirkus začína nanovo. Riešenie existuje – potraviny s nízkym glykemickým indexom, ktoré organizmus spracováva pomalšie. Výkyvy potom nie sú také dramatické.

Ktoré potraviny zaradiť

Aby vám cukor v krvi koloval v množstve „tak akurát“, aby hladina glykémie príliš nestúpala ani neklesala, o to sa môžete (a mali by ste sa) zaslúžiť sami. Do zoznamu jedál proti hyperglykémii je možné zaradiť paradajky, brokolicu, kapustičky, čerešne, arašidy, pomaranče, mrkvu či celozrnné pečivo, rovnako ako cestoviny „al dente“, celozrnnú ryžu či mlieko. Pokrmy dopĺňajte kvalitnými tukmi lisovanými za studena, hotové jedlo posypte ľanovými či konopnými semienkami, ktoré dodajú potrebnú vlákninu.

Jednou z ciest, ako udržať diabetes v prijateľných medziach, je pravidelný príjem čerstvej zeleniny doplnenej o fazuľu, orechy a semienka. Dobrým príkladom je stredomorská strava. Výsledky štúdie, vedenej lekármi v bostonskej Brighamovej nemocnici s viac ako 37-tisíc ženami, ukázali, že konzumácia červeného mäsa u nich zvyšuje riziko vzniku diabetu 2. typu. Východiskom by mohlo byť sójové mäso – pomáha regulovať hladinu glykémie a inzulínu, je nízkokalorické a pomáha znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu.

Čomu sa vyhýbať? Rozvareným cestovinám, hrozienkam, bielej ryži a pečivu, sladkostiam, suchým kukuričným lupienkom, pečeným zemiakom. Takúto potravu, obsahujúcu sacharidy, doplňte jedlom s obsahom tuku a/alebo bielkovinami, ktoré majú nízky glykemický index (GI). Potrava sa potom oveľa pomalšie vstrebáva a do krvi sa tak vyplaví oveľa menej glukózy. Príkladom vyváženej potraviny je napríklad sendvič z celozrnného chleba s tuniakom.

Čierny čaj

O čiernom čaji sa od nepamäti vie, že podporuje imunitu, znižuje riziko vysokého krvného tlaku a dokáže nahradiť rannú kávu. Čínski vedci skúmali čaj typu oolong, čierny a zelený čaj. Na čo prišli? Čierny čaj má schopnosť spomaliť vyplavovanie glukózy. Polysacharidy, ktoré sú jeho súčasťou, vykazovali veľkú schopnosť zbavovať bunky voľných radikálov. „Snažili sme sa nájsť účinné inhibítory glukózy v prirodzených zdrojoch. Polysacharidy v čiernom čaji by mohli výrazne pomôcť v boji proti diabetu,“ povedala vedúca štúdie doktorka Haixia Chen.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie