Čo spôsobuje nadmerné potenie? Odpoveďou môže byť aj strava

Ilustračná fotografia (Zdroj: TASR/Marko Erd)

Prirodzenou reakciou tela na vysoké teploty je potenie, ktoré pomáha regulovať telesnú teplotu. Niektorí ľudia však trpia nadmerným potením, no dôvodom nemusí byť len počasie.

„Potenie po jedle alebo pití môže u každého vyzerať inak, často sa objavuje okolo tváre, krku alebo čela. Ľudia sa potia, aby pomohli ochladiť telo. Je to spôsob, ako pomôcť s reguláciou teploty,“ vysvetlila dietologička Yasi Ansariová pre Huffington Post. Hoci potraviny a nápoje môžu na každého človeka pôsobiť inak, existujú niektoré, ktoré s väčšou pravdepodobnosťou spustia činnosť potných žliaz viac ako iné.

Prvými na zozname sú pikantné jedlá. „V pálivých omáčkach, papričkách jalapeno či v korenených potravinách je zlúčenina zvaná kapsaicín, ktorá môže za ich pálivosť,“ vysvetľuje Yasi Ansariová.

„Kapsaicín sa viaže na nervové receptory, ktoré prenášajú signály do nášho mozgu, ktorý si informáciu prekladá ako teplo. Naše telo sa potom snaží ochladiť a dôsledkom toho sa potíme.“ Ľudia ale reagujú na korenie odlišne, čo môže ovplyvniť, či a ako veľmi sa potí.

„Niekomu pripadajú aj slabo pálivé papričky nepríjemne pikantné a naopak. U každého je preto reakcia na pálivé iná,“ dodáva.

Ďalším na zozname je alkohol. Ten má na telo mnoho účinkov, z ktorých niektoré môžu viesť k nadmernému poteniu. Všimli ste si niekedy, ako tváre niektorých ľudí začervenajú a začervenajú po pití piva, vína alebo koktailov? Alkohol spôsobuje zrýchlenie srdcovej frekvencie a rozšírenie krvných ciev v koži.

„To môže spôsobiť začervenanie kože a spočiatku zvýšiť telesnú teplotu, čo môže viesť k väčšiemu poteniu,“ vysvetlila Ansariová.„Časté pitie môže tiež viesť k zníženiu hladiny cukru v krvi, čo môže spôsobiť nervozitu, tras a potenie.“

Nadmerné potenie tiež spôsobuje kofeín. Potraviny a nápoje, ktoré obsahujú kofeín, ako káva, čierny čaj a energetické nápoje stimulujú centrálny nervový systém, ktorý aktivuje potné žľazy. „Ak sa navyše jedná o horúcu šálku kávy, je to dvojitá záťaž, pretože zvýšenie telesnej teploty môže prispieť k uvoľňovaniu potu,“ dodáva.

Na zozname nájdeme aj mäso. Existuje teória, podľa ktorej trávenie mäsa s vysokým obsahom bielkovín, ako sú steaky a grilované mäso, zaberie telu viac času a energie na rozklad jednotlivých živín, a preto zvyšuje potenie, vysvetľuje Ansariová. Ide najmä o prípady ľudí, ktorí mäso konzumujú vo veľkom aj napriek tomu, že môžu mať problémy s trávením živočíšnych bielkovín.

Ďalšími sú aj teplé jedlá a nápoje. Pitie horúcich nápojov alebo konzumácia teplej polievky zvyšuje vnútornú teplotu nášho tela. Keď sa vaša teplota zvýši, ekrinné žľazy začnú uvoľňovať pot, ktorý ochladzuje vaše telo počas toho, keď sa odparuje.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie