Známy reťazec s elektronikou sa topí v problémoch. Slováci vo veľkom už prichádzajú o prácu

Sieť predajní elektroniky a nábytku Okay sa dlhodobo snaží nájsť investora, ktorý by jej pomohol prekonať ťažké obdobie. Zdroj: Okay

Dlhodobé problémy spôsobili, že jeden z najznámejších predajcov elektroniky musí zatvoriť predajne. Nového investora sa im nájsť nepodarilo, i keď pôvodne malo o vstup do firmy záujem viacero zahraničných spoločností.

V problémoch je už niekoľko rokov a od vlaňajška jeho zakladateľ a majiteľ Henrich Životský hľadá investora, ktorý by urýchlene pomohol vylepšiť zúbožené cash flow firmy predávajúce najmä elektroniku a nábytok. Nájsť kupca čiastočného alebo celého podielu firmy sa však doposiaľ nepodarilo, a tak prišli na rad veľké zmeny. A tak Okay, podľa informácií HN, čaká zatváranie predajní a prepúšťanie.

Donedávna sa o spoločnosť zaujímalo viacero zahraničných spoločností. Najbližšie k prevzatiu mala mať nemecká spoločnosť Mutares. Tá vo firme začala realizovať hĺbkovú kontrolu a práve po tomto kroku sa mali rokovania zaseknúť na mŕtvom bode. Informuje portál regiony.sk.

Minulý týždeň sa v Okay podľa informácií HN od niekoľkých zdrojov zvnútra spoločnosti spustila vlna výpovedí, rozhodlo sa o zatvorení časti predajní a rozbehli sa personálne rošády vo vedení firmy. Dotýkajú sa pritom aj pozície Životského. Ten v apríli vyhlásil, že o majetkový vstup do firmy je viacero záujemcov a „do dvoch mesiacov by sa mal proces uzavrieť“.

Neutešenú situáciu firmy Okay zdôvodnil ochladeným dopytom v posledných dvoch rokoch.

„Bolo nám ponúknuté buď odísť k 1. júnu a dostať mesiac kompenzáciu, alebo dva mesiace výpovedná lehota a jeden plat,“ opísal HN pod podmienkou anonymity jeden z prepustených zamestnancov. Podľa jeho slov prebiehalo rozdávanie výpovedí pracovníkom v administratíve a v sklade.

Finančné problémy sú veľké

Spoločnosť už nie je schopná uhrádzať pohľadávky niektorým dodávateľom a aj poisťovne obmedzili sumu, za ktorú môže predajca objednávať tovar a brať si ho na sklad.

„Zatiaľ čo doteraz vedenie spoločnosti na pravidelnom mesačnom stretnutí so zamestnancami hovorilo o výbere z množstva investorov, na poslednom podujatí sa už hovorilo o reštrukturalizácii spoločnosti. Koncom mája začali pribúdať výpovede, pričom sa očakáva, že v nasledujúcich týždňoch opustí spoločnosť Okay celkovo približne 40 ľudí,“uvádzajú noviny.

Konkrétny zoznam predajní zatiaľ zverejnený nebol. Vie sa len toľko, že by malo ísť o približne 30 predajní v rámci Česka i Slovenska. Na Slovensku ich je aktuálne otvorených 35. Budúcnosť spoločnosti Okay je veľmi neistá. Ak nenájdu investora, budú mať problém udržať sa na trhu.

K zmene na trhu dochádza v súvislosti so sieťou elektropredajní Datart. Táto značka bude na našom trhu minulosťou, jej terajšie predajne preberá spoločnosť Nay.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie