fbpx

Ako brigádnik nemusíš platiť tento poplatok. Má to však jeden háčik

Ilustračné foto. Zdroj: FOTO TASR/Milan Kapusta, FREEPIK/8photo

Letní brigádnici nemusia platiť preddavok na daň vo výške 19 % z odmeny, ktorú za brigádu dostanú, ak si uplatnia nezdaniteľnú časť základu dane (NČZD) na daňovníka. Táto suma je v roku 2024 stanovená na 470,54 eur mesačne, informovala vo štvrtok hovorkyňa finančnej správy Drahomíra Adamčíková.

„Ak si ju študent uplatní, pri výpočte mesačného preddavku na daň sa jeho základ dane, z ktorého sa preddavok počíta, zníži o túto sumu. Ak základ dane, ktorým je hrubý príjem znížený o poistné, nepresiahne 470,54 eur za mesiac, nie je povinný preddavky platiť,“ vysvetlila.

Nezdaniteľná časť sa však neuplatní automaticky. Ak chce študent využiť toto zvýhodnenie, podpíše u zamestnávateľa tlačivo Vyhlásenie na uplatnenie NČZD na daňovníka a daňového bonusu. V prípade, že uzatvorí dohodu o brigádnickej činnosti u viacerých zamestnávateľov, nezdaniteľnú časť si môže uplatniť len u jedného z nich.

„Finančná správa upozorňuje študentov, že ak ich celkové zdaniteľné príjmy v tomto roku presiahnu sumu 2823,24 eur, sú povinní podať do konca marca 2025 daňové priznanie. Ak ich príjmy budú nižšie ako uvedená suma, potom nebudú povinní podávať daňové priznanie,“ uviedla Adamčíková.

Ak však zamestnávateľ zrážal študentom preddavky na daň, môžu podať daňové priznanie dobrovoľne aj pri nižšom príjme. V takom prípade sa im zrazené preddavky vrátia v podobe daňového preplatku, ak presiahnu sumu 5 eur. Potrebné je však vyplniť žiadosť, ktorá je súčasťou daňového priznania.

Ak študent pracuje v zahraničí, vo väčšine prípadov daň z tohto príjmu na Slovensku neplatí. Príjem, ktorý dosiahne, je totiž zdanený v krajine, v ktorej prácu vykonáva. „Ak mu vznikne povinnosť podať daňové priznanie, tzn. jeho celkové zdaniteľné príjmy zo zdrojov v SR a v zahraničí presiahnu sumu 2823,24 eur, potom pri príjmoch zo zahraničia uplatní príslušnú metódu na zamedzenie dvojitého zdanenia. Preddavky na daň zrazené v zahraničí sa študentovi nevrátia cez daňové priznanie podané v SR,“ dodala hovorkyňa.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie