Ako si nezničíš pečeň? Dávaj si pozor na tieto zlozvyky. Alkohol nie je jediným

Reklama
Ilustračné foto. Zdroj: FREEPIK/stefamerpik

Vedel si, že pečeň je vlastne motorom, ktorý poháňa celé telo? Všetku krv v tele filtruje pečeň a preto by mala byť zdravá.

Krv, ktorá opúšťa žalúdok a črevá, najprv prechádza pečeňou a až potom sa dostáva do ďalších častí tela. Pečeň odstraňuje z krvi látky, ktoré by sa nemali hromadiť v krvnom obehu. To nám dáva pocit istoty, ale pečeň nám nemôže zaručiť celoživotnú stopercentnú istotu.

Známe strašidlá

Vieme, že pečeň ohrozujú dve veľké hrozby. A to sú hepatitída a alkohol. Obe môžu spôsobiť veľké poškodenie a viesť k cirhóze. Pri tomto ochorení pečeňové bunky po dlhotrvajúcom zápale odumierajú a na ich mieste sa vytvára zjazvené tkanivo.

Tieto jazvy bránia normálnemu prietoku krvi pečeňou a narúšajú schopnosť orgánu filtrovať jedy. Pokročilá cirhóza môže viesť k smrti. Hepatitída je zápal pečene, ktorý najčastejšie spôsobujú vírusy. Existuje však aj nevírusová hepatitída, ktorú spôsobujú toxické látky.

Škodíme sami sebe

Najväčším nepriateľom pečene je však náš bežný životný štýl. Na prvý pohľad je to neuveriteľné, ale bohužiaľ je to pravda. A to, že sa pečeni nedarí, sa môže prejaviť v mnohých podobách. Pečeň nás ešte nemusí bolieť, ale môžeme byť viac unavení, pociťovať svrbenie pokožky, stratiť chuť do jedla alebo si všimnúť svetlú stolicu.

Príznakov je však oveľa viac. Len na zlyhanie pečene nemyslíme ako na príčinu. Obhajujeme sa tým, že alkohol konzumujeme len príležitostne a že nepatríme medzi osoby s rizikovým správaním. Avšak v skutočnosti už pečeň trpí.

Stukovatená pečeň

Lekári by si mali pravdepodobne ešte viac všímať chronické ochorenie pečene, ktoré súvisí s nadváhou, cukrovkou a nedostatkom pohybu. Ide o nealkoholovú tukovú chorobu pečene. Stačí malá revízia stravy a príčiny sú jasné. Konzumácia vyprážaných jedál, priemyselne spracovaných potravín, popíjanie sýtených nápojov a „liečenie“ sa sladkosťami s rafinovanými cukrami patrí k štandardu našich stravovacích návykov. Výrazné zmeny v ukladaní tukov v pečeni môžu nastať už po jednom týždni.

„Nadmerná konzumácia týchto základných živín v strave je však spojená s rizikom metabolického syndrómu a vedie k výraznému nárastu tuku v pečeni. K výrazným zmenám v ukladaní tuku v pečeni môže dôjsť už po jednom týždni,“ vysvetľuje doktorka Emilie Niedobová, primárka interného oddelenia Regionálnej nemocnice v Kolíne nad Rýnom.

Príliš veľa tuku v pečeni môže neskôr viesť k zápalom a niekedy sa dokonca vyvinúť do cirhózy. A to je pojem, ktorý nás desí.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie