fbpx

Biely lev a biely kríž. Čaputová a Pavel si vymenili najvyššie štátne vyznamenania

Na snímke český prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa usmievajú počas prípitku po ceremónii odovzdávania štátnych vyznamenaní na Pražskom hrade vo štvrtok 13. júna 2024. Zdroj: FOTO TASR/Barbora Vizváryová

Český prezident Petr Pavel vo štvrtok odovzdal odchádzajúcej prezidentke Zuzane Čaputovej Rad bieleho leva. Prezidentka dostala najvyššie české štátne vyznamenanie za prínos k rozvoju česko-slovenských vzťahov. Čaputová odovzdala Pavlovi aj najvyššie slovenské štátne vyznamenanie, Rad Bieleho dvojkríža. Predtým si prezidentka Čaputová prevzala z rúk českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského ocenenie Vízia pre Európu, píše portál idnes.cz.

Prezident Petr Pavel odovzdal odchádzajúcej slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej Rad Bieleho leva I. triedy za jej prínos k rozvoju česko-slovenských vzťahov. Prezidentka Čaputová odovzdala Pavlovi aj Rad Bieleho dvojkríža, najvyššie slovenské štátne vyznamenanie, za prínos k všestrannému rozvoju vzťahov.

Podľa prezidenta Pavla sa Čaputová zaslúžila o upevnenie vzťahov a prispela k posilneniu demokratických hodnôt medzi Českou republikou a Slovenskom, ako aj v iných krajinách.

„Lúčime sa s hlavou štátu nášho najbližšieho suseda,“ povedal prezident Petr Pavel vo svojom prejave, v ktorom pripomenul ich spoločné zahraničné cesty. „Rád spomínam na našu prvú spoločnú cestu vlakom na Ukrajinu, mesiac po mojej inaugurácii,“ povedal.

„Veľmi si vážim a rešpektujem spôsob, akým si plníte svoje povinnosti,“ povedala Čaputová. Ocenila Pavlovovu zásadovosť prameniacu zo silného zmyslu pre česť, jeho statočnosť vychádzajúcu zo silnej vnútornej potreby chrániť verejný záujem a bezpečnosť, ako aj jeho nezlomnosť a dôslednosť pri formovaní zahraničnopolitickej orientácie Českej republiky.

„Boli ste vzorom pre mnohých politikov,“ povedal Pavel. Podľa neho Čaputová spĺňa všetky vlastnosti, ktoré by mala mať hlava demokratického štátu. Prezident Pavel uviedol, že vzťahy sa zlepšili na politickej aj občianskej úrovni.

Pavel tiež spomenul, že s Čaputovou sa budú naďalej neformálne stretávať. „Na Pražskom hrade budete vždy vítaná,“ dodal.

„Chcel by som sa vám poďakovať za všetko, čo ste urobili pre slovenských občanov. Po celý čas ste sa držali svojich morálnych hodnôt, a to aj v časoch, ktoré boli politicky turbulentné, a v časoch, keď ste zažívali osobné útoky,“ dodal Pavel.

Česká hlava štátu ocenila aj to, že Čaputová sa na medzinárodnej scéne držala rovnakých zásad ako na Slovensku. „Vždy zdôrazňovala rešpektovanie medzinárodných pravidiel a nedeliteľnosť slobody,“ dodal Pavel.

Prezidenti Českej republiky a Slovenska si navzájom odovzdali najvyššie štátne vyznamenania aj v roku 2013, a to vtedajší prezidenti Václav Klaus a Ivan Gašparovič. Bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster dostal vyznamenanie od bývalého prezidenta Miloša Zemana v roku 2019.

Získala aj ocenenie Vízia pre Európu

Slovenská prezidentka Čaputová si na konferencii v Prahe prevzala ocenenie Vízia pre Európu.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie