fbpx

Pokuta 200 miliónov eur plus sankcie. Európska únia trestá Maďarsko za migračnú politiku

Maďarský premiér Viktor Orbán. Zdroj: TASR/DUNA/MTI-Szilárd Koszticsák

Maďarsko musí zaplatiť jednorazovú pokutu vo výške 200 miliónov eur a penále vo výške 1 milión eur za každý deň omeškania za nesplnenie rozhodnutia Súdneho dvora EÚ. Prípad súvisí s migráciou, pričom Budapešť podľa súdu nezaviedla potrebné opatrenia vo svojej migračnej politike, ktoré súd požadoval už vo svojom rozsudku z decembra 2020. Informuje o tom portál idnes.cz.

Súdny dvor Únie v Luxemburgu oznámil toto rozhodnutie vo štvrtok vo svojom vyhlásení. Uviedol, že Maďarsko sa „úmyselne vyhýba uplatňovaniu spoločnej politiky EÚ ako celku“, čo predstavuje „bezprecedentné a mimoriadne závažné porušenie práva EÚ“.

Súd už v decembri 2020 rozhodol, že Maďarsko nedodržalo pravidlá stanovené právom EÚ, napríklad pokiaľ ide o postupy udeľovania medzinárodnej ochrany a vracania štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí sa neoprávnene zdržiavajú na území EÚ.

Podľa súdu sa chyby týkali napríklad nezákonného zadržiavania žiadateľov o medzinárodnú ochranu v tranzitných zónach alebo nerešpektovania ich práva zostať na maďarskom území až do konečného rozhodnutia o odvolaní proti zamietnutiu ich žiadosti.

„Keďže Maďarsko stále nesplnilo rozsudok z roku 2020 (s výnimkou tranzitných zón, ktoré Maďarsko uzavrelo ešte pred vydaním rozsudku), Európska komisia podala novú žalobu pre nesplnenie povinností, ktorou sa domáha uloženia finančných sankcií,“ uviedol vo štvrtok súd.

Vo svojom novom verdikte súd EÚ uviedol, že Maďarsko neprijalo potrebné opatrenia na splnenie rozhodnutia z roku 2020. Tým, že Budapešť nedodržala opatrenia, preniesla zodpovednosť vrátane finančnej zodpovednosti na ostatné členské štáty, ktoré sa museli zaoberať prijímaním žiadateľov o medzinárodnú ochranu, posudzovaním ich žiadostí a ich návratom.

Tým podľa súdu „vážne narušila zásadu solidarity a spravodlivého rozdelenia zodpovednosti medzi členské štáty“.

Orbán nesúhlasí

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes vyjadril nesúhlas s pokutou. Označil ju za neprijateľnú, píše agentúra AFP. „Rozhodnutie SDEÚ udeliť Maďarsku pokutu 200 miliónov eur plus jeden milión denne za ochranu hraníc Európskej únie je neslýchané a neprijateľné. Zdá sa, že pre bruselských byrokratov sú dôležitejší nezákonní migranti než ich vlastní občania EÚ,“ napísal Orbán v angličtine na sociálnej sieti X.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie