fbpx

Americkí vojaci odmietli jedlá zo slovenskej kuchyne. Aký bol dôvod?

Nespokojnosť so stravou sa vyhrotila až tak, že Američania si museli nájsť vlastných kuchárov. Zdroj: Ministerstvo obrany SR

Americkí vojaci vo výcvikovom stredisku v Lešti odmietli jedlo, ktoré im varila slovenská firma. Tú mali nahradiť kuchári z Albánska. Nový Čas zistil, že dôvod nie je ten, že by boli vojaci prieberčiví. Informuje cas.sk.

Vo vojenskom výcvikovom stredisku Lešť pôsobia vojaci z rôznych krajín. Sú medzi nimi okrem Slovákov aj Američania. Podľa Nového Času mali vojaci napísať ministrovi obrany list s tým, že sú nespokojní s kvalitou jedla od slovenskej firmy a nespokojnosť vyhrotila až natoľko, že Američania si našli vlastných kuchárov.

Jedlo im najnovšie dodáva spoločnosť z Albánska, ktorá varila pre amerických vojakov v Afganistane a v poľskej základni NATO. Vedenie Lešti nechce veľmi rozoberať, prečo si Američania riešia stravovanie sami a či dôvodom boli sťažnosti na slovenských kuchárov.

„Jednotka USA prestala odoberať stravu k 18. 5. 2024. Momentálneho dodávateľa si vyberali na základe svojich predstáv a potrieb,“ reagoval riaditeľ Lešti Anton Maštalský.

Začalo sa to za bývalého ministra

Problémy s kuchyňou v Lešti sa mali údajne začať v čase, keď rezort obrany viedol Jaroslav Naď a keď sa tam začalo stavať kontajnerové mestečko. Prestriedalo sa tam viacero dodávateľov.

Marek Šlosár, zástupca spoločnosti, ktorá dnes jedlo vojakom varí, sa bráni a tvrdí, že aféra okolo amerických vojakov sa ich netýka. O tom, že sa sťažovali na jedlo, vie.

„My sme začali dodávať jedlo až od 3. mája. Prišli sme tam v čase, keď si už vojaci USA v rámci tendra NATO vyberali nového dodávateľa. Len sme dovárali veci, ktoré predpripravil náš predchodca. Americkí vojaci majú teraz zahraničnú firmu, ktorá robí celoeurópsku dodávku,“ uviedol pre Nový Čas. Ich kuchyňa pre ostatných vojakov denne vyexpeduje 1 200 až 1 800 jedál.

Nový tender

Riaditeľ Lešti sa snaží situáciu vyriešiť. Na nového dodávateľa stravy vypísal tender. Ročná zákazka je naozaj lukratívna a jej predpokladaná hodnota je 20,77 milióna eur. Víťaz súťaže by mal za rok uvariť 876 000 raňajok, obedov a večerí.

Najhlavnejším kritériom bola najnižšia cena. Tender vyhralo združenie, v ktorom figuruje aj Šlosárova firma. Ukončený tender skončil na stole Úradu pre verejné obstarávanie, kde sa obrátil jeden z neúspešných uchádzačov.

Úrad mu dal sčasti za pravdu. Vedenie strediska totiž neoznámilo uchádzačom, s akou cenou víťaz prešiel a tým pádom prišlo k porušeniu zákona. Jeho hovorca Jozef Gabík vysvetlil, že vedenie Lešti musí chybu opraviť a uchádzačom poslať kompletné informácie. Keď ich však budú mať, môžu spustiť ďalšie kolo námietok.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie