fbpx

Ako si správne utrieť zadok po stolici? Nerobte tieto 3 chyby, radia odborníci

Ako si správne utrieť zadok po stolici? Zdroj: Freepik

Ako malí sme sa naučili utierať sa po použití toalety toaletným papierom a odvtedy už sme o tom možno nikdy nepremýšľali. Ale možno by sme mali. Toaletný papier nie je jedinou vhodnou možnosťou – a nie, tou ďalšou nie sú vlhčené obrúsky! Ani voňavý toaletný papier. Informuje slovenskypacient.sk.

Pokiaľ má človek pevnú stolicu a zdravú, nepodráždenú a nepopraskanú pokožku okolo konečníka, vystačí si aj po stolici s obyčajným toaletným papierom. Ale inokedy nemusí toaletný papier stačiť, môže jeho opakované používanie vo väčšom množstve pokožku poškodiť. V takom prípade je oveľa lepšou voľbou bidet. Bohužiaľ, ešte stále nejde o úplne bežné zariadenie.

V núdzi poslúži vlhčený toaletný papier, ten sa na rozdiel od vlhčených obrúskov môže podľa výrobcov spláchnuť do WC. Rozhodne sa ale neodporúča dlhodobé používanie parfumovaných výrobkov, pretože môžu zvyšovať podráždenie konečníka.

Platí to aj o voňavom toaletnom papieri. Ani jeden z týchto prostriedkov sa z rovnakého dôvodu nehodí na hygienu u žien. Dráždi a vysušuje sliznice, a môžu tak prispieť napríklad k rozvoju kvasinkového zápalu. Zvlášť pokiaľ žena navyše používa parfumované slipové vložky a nepriedušné oblečenie.

Nepoužívajte parfumované výrobky

To, že vlhčené obrúsky (najmä potom tie parfumované) paradoxne zvyšujú riziko vaginálnych infekcií, a dokonca aj zápalov močových ciest, doložila napríklad kanadská štúdia publikovaná v odbornom časopise BMC Women’s Health .

Podľa lekárov tu platí, že menej je viac – obzvlášť ženy so sklonom k ​​mykózam by sa mali v intímnej hygiene všeobecne vyhnúť všetkému parfumovanému.

„Mykózy sa dajú do pohybu kvôli porušeniu rovnováhy na pošvovej sliznici, a infekcia má tak ideálne podmienky,“ vysvetľuje Daniel Struppl, primár Centra gynekológie ISCARE.

Na šetrnejšiu hygienu je možné použiť obyčajný namočený toaletný papier.

Prípadne sa dá použiť takzvaný klystírovací balónik. Naplníte ho teplou vodou a použijete ako sprchu na opláchnutie konečníka či vulvy (nebudete ho ako pri klystíre dávať do konečníka).

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie