fbpx

6G sieť prinesie revolúciu. Technológia bude dodávať energiu prístrojom na ľudskom tele

Ilustračná fotografia (Zdroj: Pixabay)

Nové technológie prinášajú nové výzvy ale aj príležitosti. Jedna z možných variantov sietí šiestej generácie by mohla podľa expertov fungovať ako nabíjačka mobilných zariadení.

Keď prišli 5G siete, znamenalo to zásadný skok pre digitalizáciu sveta a spoločnosti, píše portál ČT 24. Ponúkli až desaťnásobne vyššiu prenosovú rýchlosť, než mali staršie siete 4G. Otvorili tak všetky možnosti, ktoré dnes pokladáme za samozrejmé – vrátane napríklad on-line videohovorov, hrania náročných on-line videohier na mobiloch ale aj pripojenia niektorých vecí, ako napríklad šikovných spotrebičov, k internetu.

Vedci sa už medzitým pozerajú do budúcnosti – a tou sú siete šiestej generácie alebo 6G. Mali by umožniť prenášať ešte viac dát ešte väčšou rýchlosťou, čo by malo pomôcť hlavne s robotizáciou: súčasné siete zatiaľ nedokážu v reálnom čase zaistiť dostatočne kvalitnú a rýchlu komunikáciu s (polo)autonómnymi strojmi.

Ťahúňom vo vývoji tejto technológie je Čína, ostatné štáty sveta ale nechcú, aby získala náskok, a tak investujú do výskumu tiež – v Európskej únii ide hlavne o program Hexa-X financovaný z programu Horizon Európskej komisie.

Jednou z kľúčových otázok spojených so sieťami šiestej generácie je, ako by sa ich signál mal šíriť. Siete 5G ho vysielali pomocou veľkých antén, ktoré teraz pokrývajú mestá po celej planéte. Nie je ale isté, či by rovnaké zariadenia dokázali šíriť aj signály 6G, a tak sa usilovne hľadajú alternatívy.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie