fbpx

Jeden z reťazcov spúšťa zaujímavú novinku – „tetovanie“ avokád. Dostane sa aj na Slovensko?

„Laserové tetovanie“ avokáda. Zdroj: Reprofoto/Evening Standard

Tesco skúša laserové leptanie svojich extra veľkých avokád namiesto použitia tradičných nálepiek s čiarovým kódom. Chce tak zabrániť tvorbe plastových obalov.

Tesco sa rozhodlo bojovať proti plastom opäť a spustilo novinku. Vo Veľkej Británii totiž testuje vypaľovanie informácií laserom na avokáda. Pilotný projekt prebieha v takmer 300 obchodoch, o nejaký čas by sa mal rozšíriť do všetkých prevádzok na ostrovoch. Informuje agentúra reuters.com.

„Sme presvedčení, že s jasným zameraním a spoločným úsilím priemyslu ako celku budeme schopní výrazne znížiť množstvo odpadu, zodpovedne využívať prírodne zdroje a chrániť tak životné prostredie a biologickú rozmanitosť,“ informuje Graham Isaac zo spoločnosti Westfalia Fruit, ktorá s Tescom na tomto testovaní spolupracuje.

Maloobchodník to opísal ako „dramatickú“ zmenu a vysvetlil, že vysokovýkonné lasery odstránia časť vrchnej vrstvy avokádovej šupky pred vyleptaním informácie o veľkosti do ovocia podľa pokynov počítačového programu.

Tesco dodalo, že tento proces v podstate zanecháva „tetovanie“, ktoré podrobne uvádza informácie pre zákazníkov a pokladníkov – vrátane veľkosti a odrody ovocia.

​Aj na Slovensku sa snažia redukovať plastové obaly

Aj slovenské Tesco sa snaží bojovať proti plastom a stanovilo si aj cieľ, v ktorom chce do roku 2025 dosiahnuť plne recyklovateľné alebo opätovne použiteľné obaly pri vlastných značkách.

„Tento cieľ sa nám už podarilo dosiahnuť pre tri kategórie výrobkov, a to domáce potreby (200 produktov), rezance, cestoviny a ryžu (90 produktov) a sortiment ovocia a zeleniny. Rovnako sa zameriavame na znižovanie over-packagingu, a teda znižovanie množstva obalov v preprave,“ uviedla pre tvnoviny.sk Mária Zerzanová, PR manažérka spoločnosti.

K „tetovaniu“ avokáda však zatiaľ v slovenských pobočkách nepristúpia. Stretnúť sa s tým však môžeš, keď navštíviš Veľkú Britániu.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie