Soľ škodí cievam, ale ľudské telo sa bez nej nezaobíde. Väčšina ľudí konzumuje oveľa viac, ako potrebuje. Ohrozujú tak svoje srdce a cievy. Na druhej strane, obmedzenie soli nepomáha každému.
Kuchynská soľ alebo zlúčenina sodíka a chlóru (NaCl) dodáva potravinám chuť a zároveň ich konzervuje. Príliš veľa soli však škodí nášmu zdraviu.
Na vine je sodík. Jeden gram tohto prvku je obsiahnutý v približne 2,5 gramoch soli. Zvýšená hladina sodíka potom súvisí s vyšším krvným tlakom. Ten zaťažuje srdce, nepriaznivo ovplyvňuje cievy a môže spôsobiť aj mŕtvicu a srdcové zlyhanie. Ubližuje aj ľuďom s ochorením obličiek.
Pre správne fungovanie chemických procesov v ľudskom tele sa za dostatočný považuje príjem jedného gramu kuchynskej soli denne. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by celkový denný príjem soli pre dospelého človeka nemal presiahnuť 5 gramov, čo je pre lepšiu predstavu jedna čajová lyžička. Pre rizikových pacientov (diabetikov, ľudí s vysokým krvným tlakom) je optimálna dávka dokonca len tri gramy soli denne.
Spotreba soli však viac ako 3-násobne prekračuje odporúčané hodnoty. V priemere 13,4 g soli na osobu a deň.
Preto odborníci pripravili nový Národný program znižovania spotreby soli s heslom: „30 % do roku 2030“. Mali by sa napríklad vypracovať nové normy na odporúčaný obsah soli v potravinách a tento obsah by sa mal vždy uvádzať na obaloch.
Soľ zvyšuje krvný tlak až o päť bodov
Vysoký krvný tlak, ktorý vzniká nielen ako dôsledok solenia, ale aj celkového nezdravého životného štýlu a následnej obezity, vedie k preťažovaniu a poškodzovaniu srdca. Súvislosť medzi príjmom sodíka a hladinou krvného tlaku je vedecky dokázaná.
V populácii s denným príjmom soli do 3 gramov je priemerný krvný tlak veľmi nízky a s vekom sa nezvyšuje. Naopak, v populáciách s príjmom soli nad 6 gramov je zvýšenie krvného tlaku priamo závislé od množstva soli.
U pacientov s vysokým krvným tlakom vedie zníženie príjmu soli o tri gramy denne k zníženiu krvného tlaku až o päť bodov a k 13-percentnému zníženiu rizika mozgovej príhody. Pacient s hornou hodnotou krvného tlaku 150 sa tak môže dostať na hodnotu 145 aj bez liekov.
Vysoká spotreba soli a vysoký krvný tlak poškodzujú zdravie dospelých aj detí. „Hypertenziu sme takmer začali považovať za nevyhnutnú súčasť starnutia, akoby sa s ňou nedalo nič robiť. Problém vyššieho krvného tlaku má však základ už v detstve, v období dospievania. Aj dospievajúci už majú problémy s vyšším krvným tlakom a musia užívať tablety. A to nie je situácia, ktorú by sme si priali,“ upozorňuje doktor Ivan Peychl, primár detského oddelenia Nemocnice Na Bulovce v Prahe.
Slanej chuti sa dá vyhnúť
Najlepšie je začať znižovať percento soli v strave už u malých detí. Návyk na slanú chuť sa vyvíja postupne.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)