fbpx

Vedci popísali ideálnu štruktúru dňa pre vitalitu a zdravie

Ilustračná fotografia (Zdroj: FREEPIK/standret)

Nový austrálsky výskum zostavil ideálny deň, do ktorého sa zmestia všetky aktivity, ktoré udržujú človeka v zdravej kondícii.

Štúdia sa venuje celému dňu, hodine po hodine, a skúma aktivity, ktoré znižujú riziko kardiometabolických ochorení, medzi ktoré patria napríklad choroby srdca, cukrovka alebo chronické ochorenie obličiek, píše server ABC news.

Štúdia vedcov zo Swinburnovej univerzity v austrálskom Melbourne analyzovala viac ako 2 000 ľudí, pričom 684 z nich malo cukrovku druhého typu. Keď vedci porovnali výsledky jednotlivých účastníkov, zistili, že tí najzdravší z nich mali deň rozplánovaný zhruba takto: spali 8 hodín a 20 minút, sedením strávili 6 hodín a fyzickým aktivitám venovali 4 hodiny a 20 minút.

Fyzické aktivity vedci rozdelili na dve kategórie. Ľahké a stredne ťažké až ťažké.

Ideálne by sa ľudia mali venovať obom kategóriám rovnako. Medzi tú ľahkú záťaž patrí napríklad pomalšia chôdza alebo domáce práce. Do druhej kategórie patrí svižná chôdza, beh alebo náročné aktivity ako práca s lopatou. Zaujímavé je, že väčšina ľudí sa hýbe iba polovicu odporúčanej doby, aj keď si myslí, že sa hýbe dostatočne.

Odporúčaná doba pohybu a ďalších aktivít neplatí pre všetkých rovnako. Líšia sa podľa toho, či ide o dospelých alebo deti. Podľa štúdie nie je pre deti škodlivé, keď sedí dlhšie, pokojne aj napríklad cez 9 hodín. Deti ale tiež potrebujú viac spánku, a to zhruba 10 a pol hodiny. A tiež u detí nevadí, keď sa hýbu menej ako dospelí.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie