fbpx

ROZHOVOR: Fotograf Martin Greguš: Ľadové medvede nie sú šelmy, často majú viac ľudských vlastností ako my

Fotograf a dokumentarista Martin Greguš na expedícii v Arktíde. Zdroj: Archív MG
V článku na istream.sk sa dočítate:
  • Ako Martin komunikoval s rodinou počas expedície?
  • Prečo je Arktída nebezpečnejšia ako samotné medvede?
  • Ako sa mu podarilo získať dôveru medveďov?
  • V čom sa nám medvede podobajú?
  • Čo spravil ako prvé po príchode domov?

Profesionálny fotograf a dokumentarista Martin Greguš si do sveta fotografie dláždil cestu už od detstva a jeho hlavným učiteľom a inšpirátorom bol jeho otec, s ktorým dodnes spolupracuje. V súčasnosti žije v Kanade a terčom jeho pozornosti sú ľadové medvede a divoká príroda.

V jeho portfóliu nájdeme aj svetové spolupráce s BBC, GEO či National Geographic a v roku 2021 získal aj ocenenie Rising Star Portfolio Award za zábery, ktoré vznikli počas expedície v Arktíde, kde strávil dokopy 33 dní s ľadovými medveďmi.

Neskrýva sklamanie nad prehnanou kontrolou medveďov, ktorých je v skutočnosti menej ako kedysi, ale podľa neho majú ľadové medvede stále šancu na prežitie. V rozhovore pre istream.sk nám prezradil ako počas expedície vyzeralo jeho najluxusnejšie jedlo, koľko času venoval spánku a tiež to, čo sa deje za stenami tábora.

Za ľadovými medveďmi ste vyrazili v roku 2020 aj 2021. Prečo ste expedíciu rozdelili?

Pôvodne bola v pláne len jedna výprava, ale kvety nikdy nekvitli, preto som sa musel vrátiť. Bol som tu aj minulý rok a plánujem sa sem vrátiť aj tento rok v júli a budúci rok to už bude verejná expedícia s niekoľkými miestami.

Aké podmienky vás čakali v kempe?

V tábore máme vždy ticho a pokoj, upravujeme tu fotografie, ale aj počúvame hudbu a celkovo relaxujeme. Niekedy si medzi sebou porozprávame nejaké príbehy, ale tábor máme vyhradený práve na to ticho, aby sme sa mohli emocionálne zregenerovať a pripraviť na ďalší deň.

Na čo ste si najťažšie zvykali? Mali ste vôbec nejaké spojenie s domovom?

Pre mňa to nie je nič nové, keď nemám signál alebo keď nemôžem vidieť svoju rodinu. Strávil som roky prácou v Arktíde a Antarktíde bez akéhokoľvek kontaktu, takže to všetko mi prišlo veľmi jednoduché. Jediný kontakt, ktorý som mal s rodinou, bol cez satelitný telefón prostredníctvom textových správ. Nemôžem síce povedať, že je ľahké byť takmer sám v takýchto podmienkach, ale práve v takomto prostredí som najšťastnejší.

Akú úlohu zohráva počas expedície spánok?

Na expedícii je vždy spánok druhoradý. Často spím len nejaké 2 3 hodiny, pretože keď sú vhodné podmienky na natáčanie, tak ako prvé príde na rad záber.

Dokonalé zábery nevznikali len na súši. Zdroj: Archív MG

Čo všetko ste ešte obetovali pre dokonalé zábery?

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie