Čo vie liečiť cesnak? Pripravte si z neho oxymel, zázračný nektár zo starého Grécka

Reklama
Pripravte si cesnakový oxymel. Zdroj: Freepik, Unsplash

Naše prababičky hovorievali „všetko je na niečo, cesnak je na všetko“. Preto sa táto rastlina stala pevnou súčasťou prírodnej medicíny a jej využitie aj obľuba stále rastú. Píše herbariumprojekt.sk.

Cesnak siaty (Allium sativum) pochádza z Mongolska, odkiaľ sa cez Čínu dostal do Európy. Starí Gréci a Rimania ho považovali za posvätnú rastlinu a pripisovali mu posilňujúce účinky. Dávali ho jesť vojakom na vojnových výpravách a účastníkom olympijských hier. Nenáročná cibuľová zelenina potom postupom stáročia zdomácnela na každom poli a záhrade a stala sa liekom sedliakov a vidiečanov.

Vytrvalá rastlina je bohatá na vitamíny A , B a C, selén, vápnik, jód a allicín, látku so silným antibakteriálnym a protiplesňovým účinkom. Dokáže si poradiť s kvasinkou Candida albicans az 560 kmeňov zlatého stafylokoka ich 500 spoľahlivo ničí. Cesnak tiež ozdravuje črevnú mikroflóru, pomáha pri infekčných hnačkách a ničí parazity v črevách.

Úplne zásadný prospech má potom z užívania cesnaku kardiovaskulárna sústava.

Biele strúčiky znižujú hladinu tuku , škodlivého LDL cholesterolu, majú priaznivý dopad na krvný tlak, riedia krv, rozpúšťajú krvné zrazeniny, zlepšujú prácu srdcového svalu a pôsobia proti kôrnateniu ciev.

Málo, ale pravidelne

Cesnak užívajte s mierou (maximálne tri strúčiky na deň). Vždy ho jedzte čerstvý (tepelným spracovaním sa ničia jeho účinky) a konzumujte len počas dopoludnia. Neskoršia konzumácia by mohla spôsobiť nevoľnosť či podráždenie žalúdka. Ošúpané strúčiky nikdy nejedzte celé. Buď do nich urobte pár rezov, alebo ich nakrájajte na tenké plátky. Jedine tak sa aktivuje alicín.

Pripravte si cesnakový oxymel

Už v starom Grécku bol bežnou súčasťou liekopisov oxymel, zmes medu, octu a liečivých bylín. Na oxymely sa v priebehu času zabudlo, pritom disponujú veľmi silnými terapeutickými účinkami.

Najmä kombinácia cesnaku a medu slúži ako veľmi dobrý prostriedok proti prechladnutiu, chrípke , kašľu a zápalu dýchacích ciest.

Osem strúčikov cesnaku olúpte a prepasírujte do pohára. Pridajte jednu šálku jablčného octu (najlepšie v biokvalite), tri šálky kvalitného medu a všetko dobre zamiešajte. Nádobu uzavrite viečkom, pod ktoré vložte mikroténovú fóliu, a pohár dajte do temnej a chladnej miestnosti (špajzu, pivnicu). Nechajte tri nedele fermentovať, pohár pretrepávajte aspoň trikrát týždenne.

Potom zmes preceďte cez sitko do nového pohára, zatvorte ho a uchovávajte v chladničke. Užívajte dvakrát denne jednu čajovú lyžičku pol hodiny pred jedlom.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie