fbpx

Úrady varujú: Žraloky zaútočili na troch plavcov

Žralok kladivohlavý útočil na Floride. Zdroj: X/Unsplash

Na Floride v piatok žraloky útočili na ľudí. Počas dvoch útokov zranili tri ženy. Jedno z pohryznutí viedlo k amputácii ruky. Návštevníkom pláží na floridskom pobreží Mexického zálivu bolo povedané, aby sa naďalej držali na pozore.

K prvému útoku došlo na pláži WaterSound v okrese Walton County okolo 13:20 miestneho času (19:20 stredoeurópskeho času). Približne štyridsaťpäťročnej obete bola podľa informácií BBC následne amputovaná časť ruky. Počas útoku utrpela tiež vážne poranenia bedra. Do nemocnice ju prepravil vrtuľník.

Menej ako o dve hodiny neskôr a iba o 6,4 kilometra ďalej na východ na pláži Seacrest Beach napadol žralok dve približne pätnásťročné dievčatá. Tie stáli v čase útoku s priateľmi vo vode iba po pás. Podľa záchranárov má jedno z dievčat „značné zranenia stehna a ruky“, zatiaľ čo druhé si odnieslo mierne poranenie chodidla.

Pozdĺž pobrežia sú naďalej nasadené hliadkové člny a niektoré pláže boli po útokoch uzavreté. Už v sobotu boli však opäť otvorené s výstražnými fialovými vlajkami, ktoré varujú pred nebezpečnými morskými živočíchmi a rastlinami.

„Prosíme, plávajte opatrne, rešpektujte záliv, hydratujte sa a strážte svojich blízkych,“ stojí vo vyjadrení požiarneho oddelenia okrsku Južnej Walton zverejnenom na sociálnej sieti X.

Úrad šerifa okresu Walton v sobotu na X uviedol, že hliadkové člny zaznamenali prítomnosť žraloka kladivohlavého merajúceho 4,2 metra na pláži Santa Rosa Beach, ale zároveň spomenul, že ich výskyt nie je neobvyklý.

„Chceme zopakovať, že v zálive sú žraloky vždy prítomní. Plavci a návštevníci pláží by mali pri plavbe byť vždy opatrní a stále si strážiť svoje okolie,“ stojí vo vyhlásení.

Podľa záznamov University of Florida dochádza každý rok po svete k 70-100 žraločím útokom na človeka, pričom približne päť z nich je smrtiacich. V minulom roku bolo zaznamenaných 69 nevyprovokovaných pohryznutí človeka žralokom a 22 vyprovokovaných.

Na Floride pácha najviac útokov žralok belavý alebo žralok čiernocípy. K väčšine útokov dochádza na plytčine, najčastejšie blízko piesčin, kam žraloky mieria za potravou a kde ich môže následne uväzniť odliv.

Podľa úradu šerifa mohlo k piatkovým útokom prispieť to, že v tomto ročnom období pozdĺž pobrežia migrujú kŕdle malých rýb. Šerif Michael Adkinson však uviedol, že doba útoku v popoludňajších hodinách je značne neobvyklá.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie